Joyzine.se


Recension - Skiva

Stake off the witch
Medusa, 2010
Skivbolag: Fuzzorama Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-01-25
Hemsida: myspace.com/stakeoffthewitch

Grunden ligger i stonerrock med fuzzigt mullrande gitarrer. Men glöm allt vad präriesand, oborstade skägg och manlig perspiration heter. Stake off the witch är, även om de ofrånkomligt tillhör genren, så långt ifrån den stereotypa klichébilden av stonerrock man kan komma.

Tempot är pårökt, gitarrerna brummar och basspelet är så där lagom baktungt, så vad är det egentligen som är skillnaden? Det finns flera saker, men den mest i ögonfallande, det som ingen kan missa, är att Stake off the witch ställer en kvinna i fronten. Glöm allt vad flummigt whiskeyrossel heter. Här är det fränt klösig sång som gäller. Stephi är ömsom gravallvarligt mystisk, ömsom fräsande ilsken. Ingen donna man gärna skulle gå i klinch med direkt.

Men det finns förstås mer som skiljer Stake off the witch från den anonyma massan. Även om grunden är groovig stoner har gruppen flera ess i sin arsenal. På sina ställen flörtar de med den folkinspirerade hårdrock som till exempel Abramis Brama gjort till sin. De faller aldrig (tack och lov) in i dessas melodi, men det hörs att de mer än en gång tittat åt samma håll för inspiration.

Dessutom vilar en delikat poppig känsla över mycket av gruppens material. Missförstå mig rätt. Etiketten pop skulle aldrig någonsin gå att sätta på Stake off the witch (så till vida man inte vill fara med våldsam osanning), men någonstans långt där bakom lager på lager av våldsamt distade gitarrer finns en nerv som de flesta stonerband saknar. Och den nerven handlar om ett enkelt melodispråk.

Sen ska man väl i ärlighetens namn erkänna att Stake off the witch inte riktigt har material nog för att fylla ut en klockren fullängdare. Men det är något jag är beredd att ha överseende med när prylen är så från som den ändå är.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner