Joyzine.se


Recension - Skiva

Helix
Vagabond Bones, 2009
Skivbolag: Perris Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-01-20
Hemsida: www.planethelix.com

Nog är det så att de flesta i rocksvängen lånar och stjäl så mycket de bara förmår. Plagiaten är mångdubbelt fler än de gäng som verkligen plockar fram något originellt eller i alla fall försöker göra något eget. Det är ett accepterat faktum att så gör man. Men det var ändå bra länge sedan jag hörde en platta där det stals, lånades och flirtades så fullkomligt ogenerat som det görs på ”Vagabond Bones”.

Nu kommer kanadensiska Helix förstås undan med detta plundrande av erkända rockartister eftersom de själva kan gömma sig bakom en diger historik som sträcker sig tillbaka över 30 år och 15 album. Då har man lite mer legitima ramar att agera inom än om det hade handlat om ett par oblyga uppstickare som inte är torra bakom öronen ännu. Men faktum kvarstår dock. Helix gör egna versioner av andras hantverk och lägger inte ut minsta rökridå för att försöka dölja det.

”Vagabond Bones” är något så simpelt som urtypen för Sweden Rock-musik. Det är en stor portion AC/DC spetsat med den gulligaste variant av AOR ni kan tänka er. Väldigt lättlyssnat, fullständigt själlöst och med refränger som gör enorma utslag på igenkänningsradarn utan att riktigt gå att placera. Så jobbar givetvis skickliga hantverkare som vet hur man säljer plattor till musikintresserade gubbar, men särskilt upplyftande rent musikaliskt är det aldrig.

Nej, då är det betydligt mer fascinerande hur ogenerat Helix utför sitt hantverk.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner