Joyzine.se


Recension - Skiva

Tutankamon
S/t, 2009
Skivbolag: Playground
Av: Eva Linde
Publicerad: 2009-10-21
Hemsida: myspace.com/tutankamontheband

Här har vi ytterligare ett exempel på en supergrupp, ni vet dessa konstellationer där musiker som behöver mer driv i sina karriärer slår sina nötta huvuden ihop för att skapa något nytt eller få uppmärksamhet. Men Tutankamon ter sig något annorlunda. De ligger lågt med vilka de är (Peter Morén från bla. Peter, Bjorn and John, Adam Olenius från Shout Out Louds, Daniel Värjö i The Concretes och Niklas Korssell från The Plan) och de verkar inte göra sin gemensamma satsning av någon annan anledning än att få jamma loss och ha kul.

Det gör att det är ett speciellt skimmer över hela skivan, den är inte så där överpretentiös som ett gäng indiemusiker skulle kunna bli tillsammans. Det kommer över en från första sekund, en befriande känsla av att detta inte alls handlar om att bevisa att de kan. Det är heller ingen skiva som kommer gå till historien för alla sina nya popmusikgrepp. Men det är en skiva som visar att spelglädje ibland räcker. Det är tydliga melodier, trevande vardagsfilosofi, löjligt enkla knep för att få en att ryckas med men framför allt en smittande musikalitet. Det känns som man blivit inbjuden i en lekstuga för easy-going män som använder gitarriff och trumsolon för att fly tristess och djupa samtal där hemma - och där trivs jag ganska bra.

Förstasingeln Have you ever been in love är trots allt skivans bästa spår, även om det inte alls saknas uppföljare. Den känns så intuitiv att den går rakt in i blodomloppet utan minsta bearbetning. Trots en glåmig text där man liknar kärleken vid en sjukdom lyckas de med några gitarrslingor och svängiga trummor få upp en skön feelgood-dänga. Med den taktiken genom hela skivan lyckas de göra ett riktigt gångbart album att lyssna på oavsett humör och aktivitet.

Det måste inte alltid vara så komplicerat. Tutankamon känns som ett prestigelöst sidoprojekt, från dem till oss. Det är bara att tacka och ta emot.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner