Joyzine.se


Recension - Skiva

Chtonic
Mirror of retribution, 2009
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-10-15
Hemsida: www.chtonic.org

Att medlemmarna i Chtonic tagit emot pris ur hemlandet Taiwans presidents hand, engagerar sig politiskt i regionen och rent av haft sittningar med Dalai Lama är absolut ingenting som hörs på ”Mirror of retribution”. Skulle man baserat på orkesterns tonkonst göra en kvalificerad gissning kring dess engagemang skulle valfiskets vara eller inte vara alternativt fritidsgårdarnas inverkan på ungdomarnas musikskapande ligga närmare tillhands.

Ni begriper vart jag vill komma. Taiwaneserna fortsätter att låta utstuderat nordeuropeiskt på den här inspelningen. Den här gången rent av ännu mer än på föregångaren ”Seediq Bale”. Grunden av symfonisk Dimmu Borgir-black metal är fortfarande intakt och till det lägger Chtonic en del av det mer storslagna Norge. Många mellanpassager förgylls av det asiatiska instrumentet hera som kort och gott låter som en violin. Jag hittar tydliga kopplingar till hur Sins of thy beloved lät på sin svanesång ”Perpetual Desolation”. Det är fjordar, bister kyla och karga landskap lång väg. Kort och gott väldigt mycket Norge.

Chtonic har dessutom utvecklat sig på ett sådant sätt att de lämnat sin striktaste formel bakom sig. Visst, de är fortfarande en grupp som bör stämplas som symfonisk black metal (hej Cradle of Filth!), men på ”Mirror of retribution” gör de flera avstickare i ettrig thrash och mer rock'n'roll-osande stycken. Det höjer underhållningsvärdet på musiken.

Nog är det så att Chtonic drar till sig mycket intresse här uppe i norr mer på grund av sitt asiatiska ursprung än att de försöker låta som våra egna band. Men ingen kan ta ifrån taiwaneserna att de är riktigt duktiga musikanter och har svängt ihop en mer än okej skiva.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Chtonic (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner