Joyzine.se


Recension - Skiva

Chtonic
Seediq Bale, 2007
Skivbolag: Down Port Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-03-20
Hemsida: chthonic.org

Det är egentligen ganska fånigt och fördomsfullt, men man förväntar sig olika typer musikyttringar från olika kulturer. Corpsepaintad black metal är vad man förväntar sig från det ödsliga Nordnorge och definitivt inte från det högteknologiska Asien. Men det börjar nog bli dags att lägga ner det där med förutfattade meningar helt och hållet. Övriga världen har börjat komma ifatt väst inom många områden, så även musik. Chtonic är liksminkad black metal från Taiwan.

Nu är det förvisso ingen utstuderad necro-black det handlar om, snarare symfonisk sådan med dragning åt Dimmu Borgir, så någon helond linje hörs inte. Men attributen är desamma och nordisk mytologi och religion har ersatts av Taiwanesisk sådan i texterna. Chtonic gör ungefär samma grej som nordiska gäng, men är märkta utav den asiatiska kulturen, något som gör ”Seediq Bale” ganska häftig.

Det är visserligen det första albumet bandet lösgör i Europa, men de har ytterligare tre i bagaget. Det hörs. Den stämningsfulla black metal som piskas är särdeles kompetent framförd. Chtonic travar på bakom nämnda Dimmu Borgir och brittiska Cradle Of Filth, men visar även västkusttendenser på sina håll (och visst har bandmedlemmarna bekänt sin kärlek till At The Gates). Alltså är det inget direkt originellt att skryta om, men på något sätt blir det extra intressant just för att detta är ett gäng från andra sidan jorden. Ett gäng som ser tämligen obehagligt ut i sitt liksmink. I alla fall för oss som låtit oss skrämmas av japanska filmer.

Det inhemska instrumentet er-hu som nyttjas hör jag dock inte mycket av. Det beskrivs som en tvåsträngad violin och jag antar att jag gång efter annan misstar det för en keyboard. ”Seediq Bale” är vanlig symfoniblack. Som dock framförs av musikanter något tuffare än våra nordiska varianter.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Chtonic (2009-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner