Joyzine.se


Recension - Skiva

The Exploding Boy
S/t, 2007
Skivbolag: Ad Inexplorata
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-07-10
Hemsida: www.theexplodingboy.se

Om jag säger Tom Smith, Paul Banks och Ian Curtis, vad tänker ni på då? Om jag istället säger Editors, Interpol och Joy Division, då kanske det ringer en klocka? Till denna digra skara vill jag nu lägga till Johan Sjöblom och The Exploding Boy. Här hymlas det inte med om vart influenserna kommer ifrån, det är mörkt och det är känslorna som står i fokus.

Nu har The Exploding Boy lite otur. Både Editors och Interpol släpper nytt i dagarna, deras plattor har gått varma här hemma ett bra tag nu, och i den klassen lirar inte de exploderande pojkarna. Inte än ska tilläggas. För det finns potential. ”The Exploding Boy” är en snygg helhet där allt sitter ihop med den färggranna röda tråden löpandes rakt igenom, men fortfarande med en saknad pusselbit; Mod.

Framförallt i sången, men också i själva produktionen. Sjöblom låter alldeles för tillbakahållen och ansträngd. I vissa låtar, som Shot Down till exempel, kommer han bättre till sin rätt, när det handlar om stora uttryck. Även insatsen i Cold Things Start To Burn kan räknas dit. Men inte ens då känns det som om Sjöblom når upp till sin fulla potential. Detsamma gäller för övriga medlemmar i bandet, om Sjöblom ska kunna komma till sin rätt behöver han ett band som verkligen kan få ner alla de där känslorna och närvaron i sina instrument.

Nu låter det bra, men det kan låta bättre. Man kan börja prata om klassiska nivåer, det finns en kvar att nå upp till. Jag gillar ändå att grabbarna vågar sig på lite variation i sina låtar. Mycket påminner som sagt väldigt mycket om tidigare nämna referenser, men stråkarbetet i Dust och den avskalade balladen Go Away vittnar om att The Exploding Boy faktiskt jobbar på att hitta ett betydligt mer eget intryck. Jag önskar dem all lycka på vägen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner