Joyzine.se


Recension - Skiva

Swedish For Beginners
Facts and Fabrications, 2009
Skivbolag: Wonderland Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-07-14
Hemsida: swedishforbeginners.net

Varför behövs det en hel uppsjö av folk för att spela puttenuttig popmusik? Frågan poppar upp i mitt medvetande när jag lyssnar på debuten från Swedish For Beginners och upptäcker att några av kompositionerna har tydliga likheter med de lugnaste bitarna från I'm From Barcelona. Nu består visserligen inte den här ensemblen av en större skolklass, men sju personer känns ändå ganska överflödigt för de här små söta popmelodierna. Så varför behövs det en hel uppsjö av folk för att spela puttenuttig popmusik?

Frågeställningen lär aldrig få något riktigt bra svar, så jag antar att det är lika bra att lägga den åt sidan. Men låt oss ändå dröja oss kvar vid bandjämförelsen. Likt I'm From Barcelona ståtar Swedish For Beginners (ett skönt bandnamn för övrigt) med melodier som snabbt nästlar sig in i hjärnan och är snudd på irriterande sockersöta. På ”Facts and Fabrications” finns dessutom fler tillbakablickar mot vad som tycks vara den norrländska popscenen som grundades någonstans på 90-talet. Det ljudidealet finns i alla fall på den här skivan.

Johan Signert (som är uttalad bandledare och den som en gång i tiden drog igång spektaklet) har skrivit lismande popmusik som lyckas vara integritetsfull. Swedish For Beginners lyckas vara irriterande söta och påstridiga utan att man vill klappa till dem. Det är en framgång som överskuggar att ”Facts and Fabrications” som helhet är en aning enkelspårig. Kvar finns egentligen bara frågan varför man måste vara så herrans många personer för att framställa så här vän popmusik?

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner