Joyzine.se


Recension - Skiva

Erottica
Erotticism, 2005
Skivbolag: Swedmetal Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-01-03
Hemsida: www.erottica.se

Här har vi ett stycke musik som oblygt sneglar bakåt och inte tvekar att låna inspiration från sina föregångare. För Erottica är det fortfarande slutet av 90-talet och västkustdöds är det tuffaste som finns. Stilen har ännu inte hunnit drabbas av inflation och inga inhemska gäng har ännu börjat snegla västerut. Jag tror rent av att i den värld där Erottica huserar har In Flames ännu inte hunnit släppa ”Colony” (1999).

Det skulle kunna vara trist och töntigt, men faktum är att Erottica snarare känns förlösande. Låt gå för att produktionen på plattan är ganska klen och att sångaren inte har några större röstresurser, ”Erotticism” låter ändå som ett ärligt försök at lira den musik bandet älskar. Utan att inspireras av flyktiga trender eller mediekåta försäljningsargument. Erottica kör sin melodiska deaththrash som den lät när scenen blomstrade på riktigt.

Följaktligen hörs mycket In Flames på den här plattan, men även några smarriga riff i Dark Tranquillity-skolan. Här och var hittar jag även några Judas Priest-blinkningar och ni tror väl inte att bandet nöjer sig utan att klämma in lite folkmusik i sin brygd? Plattans två sista spår är rent av på svenska och fruktansvärt folkmusikinspirerade. Titlarna Sveket och Allt ljus svunnet hän säger väl allt?

Hade Erottica nöjt sig med att klämma fram småtrevligt västkustrens hade allt varit frid och fröjd, men de har lite för stora ambitioner. I Pain is god låter de rent av som en korsning av Pantera och Machine Head. Saken är den att ”Erotticism” gör ett alldeles för splittrat intryck. Och då menar jag splittrat på det sättet att bandet uppenbarligen inte kunnat bestämma sig för hur de ska låta. Det blir lite skevt.

Jag tycker dock ändå att det här är en ganska kul platta. En ansträngning som verkligen fyller en funktion när genren mer och mer blivit amerikaniserad. All heder åt Erottica med andra ord.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner