Joyzine.se


Recension - Skiva

High Jumping Jack
Under A Missing Sun, 2009
Skivbolag: Skylight Entertainment
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-07-01
Hemsida: myspace.com/highjumpingjack

Visst är det så att jag själv spenderar en hel del tid som löneslav åt en lokaltidning, men jag är ändå smått allergisk mot den lokalfanatism som ofta infinner sig på sådana mediers nöjes- och kulturredaktioner. Ni vet när kriteriet för om något är bra eller inte bestäms utifrån orten för dess existens. Med andra ord ”måste” man, om man ska hänga med i tänket, älska band som kommer från staden där tidningen är rotad. Vare sig om de spelar som sopor eller saknar allt vad låtskrivartalang heter. I det här fallet är saker fantastiska bara de kommer från Norrköping.

I år har jag följaktligen sett en handfull släpp som är rent mediokra tilldelas höga betyg (både hos min egen arbetsgivare och hos lokalkonkurrenten) och inte kunnat göra annat än sucka åt eländet. Kanske har det rent av gjort mig en aning för skeptisk mot lokalförankrade grejer. Förmodligen är det så (annars skulle jag väl inte inleda den här recensionen på det här viset?) för jag skulle ljuga om jag inte bekände att jag betraktar High Jumping Jack med en viss misstänksamhet innan jag lyssnat. I det här fallet är det i och för sig inte bandet som har Peking som postadress, men det faktum att skivbolaget håller till här räckte till feta rubriker.

Det är emellertid tankar som försvinner så fort ”Under A Missing Sun” snurrar igång. I de fyra inledande låtarna på plattan är powertrion från Växjö, numera med bas i Stockholm, snudd på briljant. Öppningsspåret This Burning Sun är mästerligt och gruppen har mig med på skutan med en gång. Det handlar inte bara om att de skrivit riktigt snygga melodier utan dessutom om att produktionen är alldeles gjuten. Låtarna är sockersöta samtidigt som ljudbilden tillåter en bångstyrighet som på ett skönt sätt smutsar ner materialet. Det skänker liv, det skänker gnista och en ytterligare dimension till den rockanstrukna popmusik High Jumping Jack sysslar med.

Tyvärr har trion inte material nog för att kunna göra albumformatet rättvisa. Som en ep hade vi varit uppe och snuddat vid toppbetygsnivå här, men ju längre ”Under A Missing Sun” spelar, desto mer jämntjockt blir materialet. Det är lite synd, men man kan ju inte få allt och framförallt har vi konstaterat att det faktiskt finns saker som förtjänar att hyllas i lokalpressen. I det här fallet ett nystartat skivbolag som haft modet att signa en frisk powertrio så här i kristider.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner