Joyzine.se


Recension - Skiva

Thanatos
Justified Genocide, 2009
Skivbolag: Diety Down Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-06-21
Hemsida: www.thanatos.info

Skriver man texter som gör att folk misstar gruppen för nazister borde man kanske en gång för alla tänka efter och ändra sin approach. En sådan stämpel är vare sig den är sann eller inte väldigt svår att tvätta av sig.

På ”Justified Genocide” behandlar flera av låtarna det tredje riket och är i åtminstone ett av fallen dessutom skriven utifrån ett nazistiskt perspektiv. Inte konstigt att holländska Thanatos (som tagit sitt namn efter den grekiske dödsguden) fått utstå en del obehagliga anklagelser. Men tänkt om och hittat ett annat sätt att skriva har de uppenbarligen inte gjort. Istället skickar de med ett papper där de understryker att de inte sympatiserar med Hitlers gamla lära och försöker förklara delar av sin lyrik. Det är bara att hoppas att budskapet går fram även till lyssnarna och inte bara till oss journalister.

Thanatos är nämligen ett gäng som förtjänar att upptäckas och inte väljas bort innan tonkonsten ens avlyssnats. Sedan starten 1984 har inte särskilt många plattor givits ut och åren i träda har varit ännu fler än de otaliga medlemsbytena, men årets upplaga av den holländska gruppen låter väldigt fräsch och modern. Den lirar lekfull death metal som trots sin brutalitet ändå känns ganska luftig och lättlyssnad.

Det är visserligen en bastant massa av massiv döds som väller över oss som lyssnar, men några thrashstänk och en sånginsats i Necrophobic-skolan gör manglet tämligen varierat och som sagt lekfullt. Kan Thanatos låta så här vitalt efter närmare 25 år i gamet vore de synd om de skulle förvägras en större publik på grund av självförvållade nazianklagelser.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner