Joyzine.se


Recension - Skiva

Spoonfork
All Is Well, 2008
Skivbolag: Gourme! Records
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2009-06-08
Hemsida: www.spoonthefork.com

Det är en ständigt återkommande frågeställning: ska pressreleasen läsas innan eller efter den första genomlyssningen? Jag brukar vilja lyssna fördomslöst och därför vänta ett tag med att läsa den medföljande texten. Med Spoonforks ”All Is Well” gjorde jag motsatsen, vilket skulle visa sig vara klantigt. Där står att läsa: ”Spoonfork startade som ett enmansprojekt under tidiga 2007. Poängen med projektet var att motarbeta negativa influenser, dvs. överdriven självkritik och ofokuserade tankar som lätt stör under musikskapandet, och att helt enkelt försöka skapa musik enbart genom spontanitet och viljekraft”. Pretentiöst? Skoja inte.

Oscar Lundin, Spoonforks skapare, utökade bandet med gitarristen Adam Olson, och vips släpptes ”All Is Well” på den egna etiketten Gourme!. ”All Is Well” bjuder på långa stycken, lite väl långa emellanåt. Jag inbillar mig att skivan hade tokhyllats om amerikanska indiemusiksajten Pitchfork fick nys om bandet.

I grunden finns en stadig och framträdande bas, som på många ställen är ganska funkig. Det påminner en hel del om Death From Above 1979, främst på grund av bandens liknande instrumentering. Andra beskrivande ord kan vara rejält distad post-punk eller hiphop-influerad garagerock. Det mesta ryms i Spoonforks musik, vilket väl får ses som ett bevis på att de har lyckats skapa spontan musik. Kanske är det även det som är Spoonforks stora brist: det blir för spretigt för ett helt album. På en 7”-singel hade många av låtarna passat perfekt.

The Undertaker är i mina öron navet som håller ihop Spoonforks musikaliska utsvävningar. Låten är en psykedelisk nio minuter lång färd in i bandets egna musikaliska universum. På flera sätt påminner låten om Sonic Youth, vilket får sägas vara ett gott betyg.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner