Joyzine.se


Recension - Skiva

Eliasson
Hur blev det så här?, 2007
Skivbolag: Subspace Communications
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-06-12
Hemsida: www.myspace.com/eliassonpop

Jag kan inte förstå varför krisande män i medelåldern alltid måste försöka vara lite småfestliga. Försöka skoja till det för att släta över sina eventuella tillkortakommanden. Det är så vanligt förekommande och så töntigt. Anders Eliasson tycks tillhöra den här kategorin av plötsligt osäkra män. Han skjuter redan från början sin solodebut i sank genom plumpa försök till humor. ”En riktigt rolig platta” står det på omslaget, i konvolutet poserar musikanten utklädd till olika yrkes- och hobbyutövare och bredvid låtlistan finns en porträttbild där han har en flugsvampshatt på huvudet. Jag har tröttnat på den pinsamt skojfriska farbrorn innan jag ens hunnit lyssna på skivan.

Men självklart förtjänar alla en chans enligt rättvisa förutsättningar. Att Eliasson har taskig humor behöver ju inte betyda att han gör dålig musik. På hans meritlista finns ju bland annat förpliktigande gäng som Page och Lambretta. Men tyvärr, ”Hur blev det så här?” är inte någon särskilt rolig platta.

Materialet är till majoriteten relativt glad och hurtig synthpop. Eliasson kan sin teknik, om det råder inga tvivel, men här hittar han aldrig fram till några vassare melodier. Låt efter låt drar förbi utan att lämna några direkta spår.

Det gör däremot de gnöliga texterna. Eliasson tycker uppenbarligen att det är roligt att använda självömkan som grundplåt vid textförfattande. ”Hur blev det så här?” är en samling låtar som kort och gott handlar om hur synd det är om sångaren. På skoj eller inte, särskilt upplyftande blir det aldrig. Det faktum att hans på skånska framförda sång mest påminner om en loj, åldersnojig Emil Jensen hjälper inte heller till att liva upp stämningen.

Bäst är skivan lustigt nog i det instrumentala titelspåret. En steril, kylig bit som visar att Eliasson när han verkligen försöker har talang för känsligt tillrättalagd synth. När han gör en cover på Factorys Efter plugget cementeras dock min övertygelse att ”Hur blev det så här?” är sprungen ur en allvarlig ålderskris.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2008

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner