Joyzine.se


Recension - Skiva

Anders Ekborg
Äkta vara, 2006
Skivbolag: Äkta Recordings/Universal
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-11-21
Hemsida: www.andersekborg.nu

Anders Ekborg är en duktig skådis och likaledes framgångsrik sångare. Ledande roller i storuppsättningar som ”Kristina från Duvemåla”, ”Chess” och ”Jesus Christ Superstar” talar sitt tydliga språk. Men att när det är dags för solodebut försöka briljera med ett knippe musikalsånger är bara så förutsägbart. Okej för att det i grunden inte rör sig om musikalmaterial, här tolkas Stevie Wonder, Sting och framförallt en italiensk snubbe vid namn Ricardo Cocciante, men arrangemangen osar otvetydigt musikal. Första intrycket är att Ekborg bara bekvämt spinner vidare på en tråd han sedan länge arbetet på.

Att de svensktextade tolkningarna bitvis är riktigt välljudande och att Ekborg briljerar med sin sånginsats kommer man inte ifrån. Men som skiva känns ”Äkta vara” alldeles för bekväm. Det är nästan så att jag hade önskat mig ett elektronikbaserat popförsök i stil med Peter Jöbacks totalflopp kring millennieskiftet bara för att få in lite spänning i Ekborgs musik.

Det är inte förrän jag bekantar mig med den medföljande dvd-skivan bitarna börjar falla på plats. Det här är trots allt så mycket mer än en simpel soloskiva med förutsägbart material. Det är en hel musikal i sig. Plötsligt fungerar allt mycket bättre.

Konceptet är krystat, men ändå tilltalande. Låtarna vi kan höra på skivan är inspelade live på olika platser. Sång, instrument, atmosfärljud, rubbet är fångat i en tagning. Det är fränt. Samtidigt som musiken spelades in agerade Ekborg dessutom inför videokameran. Resultatet är elva små liveinspelade musikfilmer som vi får avnjuta på dvdn. Med denna vetskap känns musikalkänslan inte mer än rätt.

Att kalla de små filmerna snygga vore att ta i lite väl mycket, intressanta är ett bättre ord. Det ligger helt klart ett visst värde i att se Anders Ekborg med Tommy Nilsson som sidekick framföra Tåget tillsammans med fullt band i en framrusande tågvagn. Medan den snarast är en sträckinspelad musikvideo i dokumentärformat är andra filmer små historier där Ekborg praktiserar sin skådespelartalang fullt ut. Vackra utan själ fungerar lysande både som låt och film. Medan sångaren sjunger bittert mot sin fru (?) i köket sitter bandet i vardagsrummet och plinkar.

Enbart som skiva hade ”Äkta vara” förmodligen bara fungerat för de redan inbitna. Musikalfrälsta femtioplussare som kan Ekborgs ”Kristina från Duvemåla”-repliker bättre än han själv. Men som symbios fungerar skiva och dvd bra tillsammans. Det är ett kul och udda grepp som om inte glänser, i alla fall föder en nyfikenhet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner