Joyzine.se


Recension - Skiva

Convoj
Exceptionnel, 2008
Skivbolag: Wonderland Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-12-31
Hemsida: www.convoj.org

Mycket av snacket inför den här plattan har kommit att handla om hur lång tid det har tagit för Convoj att få ut den. De tycks vara det utmärkta exemplet på att intensiv hype oftast inte är det som lönar sig i längden. Det blir lätt så fel och man blir lätt så bortglömd. Men skam den som ger sig.

Gitarrdriven indie är det enkla sättet att etikettera orkestern nu när de slutligen hittat tillbaka till rampljuset. Men ”Exceptionnel” är en så mycket djupare bekantskap. Det kan tyckas märkligt att dra upp putsade och storsäljande paralleller som Pearl Jam och Interpol när man talar om avigt kaxig indierock som norpad direkt från ett brittiskt garage. Men det ligger mycket och bubblar där under ytan. Det är det som gör Convoj till ett så spännande band.

När vi talar om Pearl Jam handlar det om känslor snarare än musik. Det finns något i så väl rytmsektionens taktfasta hamrande som sångfraseringen som hakar upp mina tankar på sentida Pearl Jam (nåväl, om man fortfarande får kalla ”Riot Act” för sentida så). Det är tillfredsställande precis som det släpiga Interpol-vemod som finns inbakat mitt i allt slammer.

Men det här är ju hypad sluskindie med vassa gitarrer och busig uppsyn snarare än trött och listfriserad rock säger ni. Jo, det sa Convoj också och därför kör de sina kompositioner genom en uppkäftig Sounds Like Violence-produktion där de råa indiekänslorna tillåts fritt spelrum. Det är fulsnyggt på ett sätt som många band försökt men få lyckats låta.

Vi får väl se hur länge den här hypemaskinen lyckas hålla sig på vägen den här gången. Men att det är ett värdigt slut på Joyzines recensionsskörd 2008 råder det inga tvivel.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Minnenas Hultsfred

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner