Joyzine.se


Recension - Skiva

Cheeno
The next step will be the hardest, 2008
Skivbolag: Prevision Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-12-23
Hemsida: www.cheeno.de

Feel good metal – frågan är om det ens går att tala om sådana känslor inom genren eller om det här ens är att kategorisera som metal – det är så det låter när tyska Cheeno släpper lös sin första fullängdare i karriären. Över sjutton spår tar de itu med en konceptuell story och låter musiken gå i vågor, från tufft till avslappnat, från avslappnat till tufft.

Det kan låta komplext och invecklat vid en ytlig beskrivning, men sanningen är snarare tvärt om. Cheeno är ett förhållandevis simpelt gäng att ta till sig. Med sin grund i kommersiell metal låter de som en vinglande blandning av Drain (om ni minns dem?) och Evanescence. Det är på många sätt radiovänligt och smyghittigt utan att för den sakens skull tillhöra någon sådan genre. Cheeno kör på ganska så bra och har i Jennie Kloos en sångerska som jag varken kan säga bu eller bä om.

Som sådant band gör sig de här debutanterna alltså helt okej, men de vill betydligt mer än så. Att påstå att siktet är inställt på något annat vore att sminka sanningen en aning för mycket. Faktum är att fokus sviktar ganska betänkligt för de här tyskarna, men de tror i alla fall mer om sig själva än att de skulle vara ett vanligt band.

Därför experimenterar de bitvis (och ganska talanglöst) med hårdare prylar hämtade från föregångare som Korn och Machine Head, men framförallt tittar de åt något mer stämningsfullt och progressivt. Det klassiska radiotugget avbryts gång efter annan av atmosfäriska partier och lustiga utsvävningar. Ibland riktigt fint, många gånger ganska obegripligt.

Att tyskarna missar sitt mål ganska grovt torde inte vara någon överdrift. Men någonstans mellan radiometal och muzakaktig progression uppstår en känsla av sött välbehag. Således är feel good metal en term som passar utmärkt för Cheeno.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner