Joyzine.se


Recension - Skiva

Devin Townsend Band
Synchestra, 2006
Skivbolag: Inside Out Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-02-07
Hemsida: www.hevydevy.com

Att det måste ha brunnit i huvudet på Devin Townsend är väl alla med minsta lilla hårdrocksintresse på det klara med? Inte på grund av hans galna uppsyn eller bisarra hårväxt, utan just för att han ägnar sig åt de mest märkliga musikaliska upptåg i allehanda konstellationer. I sitt självbetitlade band får han utlopp för en något softare sida än i exempelvis meckiga mangelplutonen Strapping Young Lad.

Men tro nu inte att ”Synchestra” är en sansad skiva bara för att den inte innehåller vansinnig metal. HevyDevy och hans anhang tar här med sin lyssnare på en hisnande musikalisk färd som kastar sig fram och tillbaka mellan olika genres och vars enda sammanfogande länk är att allt är någorlunda symfoniskt. Det finns helt klart en progressiv touch på det här verket, men det visar upp så mycket mer.

Här finns bredbent heavy metal, akustiska hångelpartier, nedstämd fläsk metal och ren och skär stadionrock. Devin Townsend halar till och med fram gammal hederlig tivolimusik för att krydda sitt symfoniska verk. Jag slits ständigt mellan hopp och förtvivlan när jag lyssnar på den här skivan. Trodde från början att jag aldrig skulle kunna uppskatta den, men det är ett album som växer. Även om här finns en hel del väl magstarka bitar, fogas de ändå på något sätt in i en helhet.

Jag tycker det blir lite väl progressivt på sina håll. Hade hellre sett lite kortare, mer strukturerade låtar. Men samtidigt kommer man inte ifrån att Devin Townsend Band gör det hela bra. De levandegör hela det schizofrena sammelsuriet. Främst måste jag dock framhålla de lugnare partierna (lite oväntat när det handlar om Devin Townsend, inte sant?). Att det här är musik skapad av en knäppskalle kommer man dock inte ifrån. Men så sägs det ju att gränsen mellan genialitet och galenskap är hårfin.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner