Joyzine.se


Recension - Demo

No Hawaii
Bruce Lee in your brain
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-06-19
Hemsida: www.nohawaii.com

Ett bandnamn som No Hawaii skapar förväntningar på svulstig stonerrock och rökfyllda spelhallar. Men det är inte alls vad de här göteborgarna sysslar med. Nog är musiken de skapar en aning pårökt och psykedelisk, men stonerrock, nej inte en chans.

Istället tar herrarna avstamp ungefär där Breach lämnade in och fortsätter där att utvecklas in i ett ljudlandskap som inte tycks ha några gränser. Den enda konstanten är den hardcoreflört som finns i anslaget. I övrigt får det progressiva helt och hållet ta över. Ibland vänslas göteborgarna med Cult of Luna och den post-någonting-genre som de sägs tillhöra. Ibland stannar de upp och levererar ett rakt rockriff. Gnällig sång växlas med tokbröl och det växlar på ett spännande sätt utan några förvarningar eller förutsägbara svängningar.

Gruppen tar till och med sin musik till det psyksjukas gräns när de i långa (två av tre låtar på demon klockar in över 10 minuter) Vessel flörtar med samma krafter som gjorde Scissors från Slipknots självbetitlade debut så fantastisk och för att piffa det hela ytterligare smyger sig något orientaliskt in. Behöver jag nämna Tool?

No Hawaiis uttryck är spännande, men det är också mitt i allt det progressiva som dess svaghet ligger. De klarar inte (än!) att skapa samma stämningar som Cult of Luna eller Tool. De är inte alls lika desperata som Breach och vågar aldrig trycka i den där extra växeln så som Slipknot. Det handlar förstås om musikalisk mognad. No Hawaii jobbar med en formel som inte fått växa sig helt klar än. Att de redan idag bjuder musik som aldrig tappar fästet ska dock berömmas. Nu är det bara den riktiga finputsningen och förädlingen som saknas.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner