Joyzine.se


Recension - Skiva

Pyramaze
Immortal, 2008
Skivbolag: Locomotive Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-06-03
Hemsida: www.pyramaze.com

Det fanns en tid kring millennieskiftet, ungefär samtidigt som den riktiga Joyzine-sagan tog sig början, när alla promoskivor var exceptionellt spännande. De var förstås inte jättemånga på den tiden och nedladdningen hade ännu inte eskalerat till en sådan nivå att alla ändå hade tillgång till allt långt innan släppdatum. Då byggdes spänningen upp varje gång ett paket kom adresserat till fanzineadressen i Skövde och pompösa skivor med riddare och magiker på omslaget och klyschiga titlar spisades precis lika girigt som allt annat.

Med åren har recensionsexmängden blivit smått oregerlig och upprymmer inte alls på samma sätt längre. Samtidigt har erfarenheten slagit fast att tecknade omslag med fantasytema, ord som immortal, fire eller glory i titeln och pinsamma bandnamn ofta är likställt med kass musik. Med andra ord rynkas näsan när en platta döpt ”Immortal” med ett band som heter Pyramaze ligger för handen. Är det verkligen värt att ödsla tid på detta framför att låna öronen åt något annat gäng?

I det här sällsynta fallet är svaret faktiskt ja. Danskgänget gör heavy metal som är både bastant och melodiös. Gitarrerna tillåts ta den största platsen och gör soundet överraskande hårdhänt. Något som är väldigt underskattat i den här typen av musik (trots genretiteln, paradoxalt nog).

Men framförallt frontas gruppen av Iced Earth-herren Matthew Barlow. Hans sånginsats är helgjuten (och jag vågar nästan lova att det är hans inverkan som fått Pyramaze att bli föredömligt hårda). Inte helt oväntat kanske, men han lyfter danskarnas heavy metal över genomsnittet.

”Immortal” blir aldrig klyschig eller utstuderat genrebunden (om ni blundar för omslag, bandnamn och skivtitel) utan förblir intressant rätt igenom. Det är så stabilt att jag nästan blir nostalgisk och drömmer om tider då alla plattor var kul.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner