Joyzine.se


Recension - Skiva

Happy Trash Culture
Comparing the comfort, 2008
Skivbolag: Lockjaw Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-05-02
Hemsida: www.happytrashculture.com

Att det låter 90-tal om den här stockholmsorkestern är ett understatement. De har tagit de hetsigaste bitarna från den blomstrande grungevågen och levererar inlevelsefullt utan att det blir utstuderat. Banden som oblygt lånat från Nirvana, Sonic Youth och så vidare är otaliga, men få lyckas få det hela att låta så angeläget som Happy Trash Culture.

Om stockholmarna bara kunde nöja sig med att vara en grungeorkester skulle det här vara ett alldeles ypperligt debutalbum, men de vill lägga till en liten twist. Och den twisten innebär erbarmligt hardcoreskrikande. För lika upphetsande som gossarna är när de lirar oduschad grunge, lika urvattnade blir de när machogormandet plockas fram. Dessutom lyckas de inte få ihop fusionen av sina två ingredienser på ett riktigt bra sätt.

I de flesta fall är omdömet ”det låter fritidsgård” något odiskutabelt negativt. ”Comparing the comfort” är undantaget som bekräftar regeln. Ljudbilden på plattan är grötig och låter på flera ställen rent av dassig demo, men det passar gruppens musik. Att ljudbilden är så odynamisk att många av nyanserna som säkert finns där går förlorade lyfter fram en rå energi som Happy Trash Culture verkligen klär i. Det är sannerligen inte många band som lyckas gå i land med att låta dåligt, men det gör stockholmarna.

Mindre kräkfärdig hardcoretölp och mer suicidal Kurt Cobain-wannabe och det här hade varit lysande. I nuvarande utförande nöjer jag mig med konstaterandet att här finns det potential.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner