Joyzine.se


Recension - Skiva

Marble Sheep
Message From Oarfish, 2007
Skivbolag: fünfundvierzig
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2008-04-16
Hemsida: www.myspace.com/marblesheep

Proggrockarna i Asienresiderande Marble Sheep har varit med i matchen länge, ”Message From Oarfish” är japanernas fjortonde ansträngning så här långt. Ändå är det först nyligen vi européer fått möjlighet att lyssna lite till vad Ken, Zigen, Rie, Sawada och Iwamotor har att säga. 2006 fick de chansen att göra sin första Europaturné, en turné som lämnade mersmak hos både publik och bokare som genast såg till att bjuda in Marble Sheep på en rematch. Och visst funkar det väl lite så, lika exotiska som europeiska band är i Asien, lika exotiska är asiatiska band när de kommer på besök till Europa. Men jag är inte nöjd, jag har lite frågor att ställa.

Först, vad är nu en Oarfish? Och som följdfråga; vilket budskap kan en sådan tänkas ha? Efter lite efterforskningar hittar jag att en Oarfish är en typ av sällsynt benfisk, inte helt olik en åra i utseendet, som lever i tempererade tropiska vatten. Men vad den kan tänkas vilja oss, det står fortfarande skrivet i stjärnorna. Jag känner ändå att det finns en koppling mellan denna modesta benfisk och Marble Sheep, kalla det för något naturalistiskt.

Man blir nämligen glad av att lyssna på Marble Sheep, mer än så, man känner en slags samhörighet och harmoni med sig själv, världen och hela kosmos. Vi är ett, du, jag och Marble Sheep och Oarfish. Det går inte att skilja oss åt, livet är ett stort kretslopp, vare sig vi vill eller inte. Detta är inget som Marble Sheep säger rakt ut, men musiken gör det.

”Message From Oarfish” är en blandad kompott med gemensam nämnare brytpunkt mellan 60- och 70-tal. Rena Black Sabbath-liknande utbrott blandas med skönt flum modell Jefferson Airplane fast då med mer fokus på gitarrarbetet. Tankarna för mig även till lite mer moderna orkestrar som The Brian Johnestown Massacre eller The Warlocks, grupper som förvisso också hämtar stor inspiration från New Age-erans epicentrum. ”Message From Oarfish” är ett gediget hantverk och ärlig rakt igenom, sånt ger alltid ett stort plus i min anteckningsbok. Jag hoppas verkligen att Marble Fish får möjlighet att komma tillbaka till Europa fler gånger, det skulle vara roligt att få se en livs levande och framförallt dansade Sheepman.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner