Joyzine.se


Recension - Demo

Shouting Terry
The lights have gone out EP
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2008-02-19
Hemsida: www.myspace.com/shoutingterry

Rockmusik som förvaltar arvet mer än förnyar det. Ni vet vad jag pratar om. Tänk Sugarplum Fairy, tänk Blur, tänk The Rapture. Det är även vad den förhållandevis unga Stockholms-akten Shouting Terry bjuder på när man räknar upp influenser som U2, Radiohead, The Strokes och The Killers (håll er undan allt vad de har gjort förresten) och lyckas med konststycket att ofta tangera sina läromästares ljudbilder. I inledande The Wallpaper Man korsas Thom Yorke-sång med stora U2-gitarrer och i Lights låter de som nämnda The Strokes utan Julian Casablancas på sång, vilket nuförtiden kan vara det enda bra med New York-kvintetten.

Överlag är hela EP:n en dröm för referenstörstande skribenter och om någon har lust kan den nog spendera en hel helg med enbart ”The lights have gone out” som sällskap och dissekera den till du vet varifrån varenda gitarrton kommer. (Om jag hade tyckt om vad jag hör hade jag gjort det, jag lovar.)

Nu blir det tyvärr bara förvaltning (inte park- utan musik-) av det hela och jag tror faktiskt att Shouting Terry hade mått bättre av att släppa sina NME av idag, leta fram farsans gamla exemplar och gå längre tillbaka i musikhistorien än till The Killers och Radiohead för att hitta något mer lockande att applicera på sin egen musik.

Men, och det här är ett stort men. Bonusspåret på EP:n som helt logiskt är döpt till Bonus Track har något som de övriga spåren inte ens kommer i närheten av. När arenarockkomplexen är borta och pretentionerna är helt avskalade är det ett helt annat Shouting Terry som träder fram; akustiska, sårbara, övergivna och rädda. Magnifik popmusik, som återigen visar att det finns substans i påståendet ”less is more.”

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Johannes, 2008-02-21 13:19:15 (85.8.33.33)

Lights låter strokes på grund av introt. Jag kan hålla med om att det i övrigt inte är mycket strokes bortsett från vissa partier, men visst låter det the strokes, helt klart

Cissi, 2008-02-20 18:09:37 (83.250.206.19)

1. Den heter "WHEN the lights have gone out" om jag inte har fel. 2. Hur kan du få låten lights till att låta the strokes? Ditt musiköra är nog inte det bästa och recensionen var mycket dåligt gjord.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner