Joyzine.se


Recension - Skiva

Crematory
Pray, 2008
Skivbolag: Massacre Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-02-01
Hemsida: www.crematory.de

Att påstå att en ny platta med tyska Crematory kommer med höga förväntningar och nyfikenhet inför vad som väntar den här gången vore att ljuga. Däremot kan man alltid vara säker på att det i gammal god stil handlar om stabil gothmetall. Tyskarna har mutat in sitt område och lämnar det ogärna.

Alltså vet ni redan på förhand vad ni kommer få ut av ”Pray”. Men den öppnar faktiskt över förväntan. Inledande When darkness falls är ett av gruppens klart vitalaste alster under senare år och Left the ground bärs upp av en dunkelt visslande keyboardton. Som om det viner om knutarna utanför när den mörka gothmetallen ljuder. Det är snyggt så det förslår och förstärks av utmärkt växelsång mellan Felix Stass och Mathias Hechler. Skönheten och odjuret i homoerotisk tappning.

Men efter denna sprudlande inledning planar det ut. Den utmärkta sången och det kompakta mörkret fortsätter så klart att vara ständigt närvarande, men Crematory faller tillbaka till normal nivå. Vilket innebär stabil goth som i ärlighetens namn inte säger så mycket. Att ”Pray” är stort producerad med så väl tungt gitarrljud som stämningsskapande orkesterarrangemang är givetvis positiva noteringar, men en känsla står sällan över gedigna låtar. Efter den briljanta inledningen levererar Crematory bara vanlig Crematory-goth.

Sedan ska också sägas att jag hellre väljer detta än många av dagens lycksökare med kvinnor i fronten. Crematory har harvat i femton år men känns ändå mer nyskapande och annorlunda än mycket annat i en överexponerad genre. Att den känslan infinner sig inför en skiva som i själva verket bjuder exakt vad som var förväntat säger ganska mycket om hur det står till med den lättillgängliga gothen idag.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner