Joyzine.se


Recension - Skiva

Shaman
Immortal, 2007
Skivbolag: Scarlet Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-01-12
Hemsida: www.shamanimmortal.com

Att vara en snuskigt duktig musiker och hålla på med power metal kan i mångt och mycket jämföras med att vara stjärna i en lagidrott. I realiteten blir man en legoknekt som slussas runt mellan olika sällskap. Låt oss för enkelhetens skull kalla det spelaromsättning. I dagens idrottsklimat är det inte ovanligt att en spelare representerar mer än tio klubbar under en karriär och jag har aldrig läst en powerpressrelease där det inte bretts på om medlemsbyten, om gitarrister som lirat här och trumslagare som gjort succé där.

Precis som i idrottens värld, ibland blir det bra, ibland blir det mindre bra. Innfinner sig aldrig kemin i laget blir det en fiaskosäsong (läs dålig skiva) och nyförvärven får snart se sig om efter en ny arbetsgivare. På ”Immortal” tycks brasilianska Shaman vara ett hyggligt lagbygge på spåren. Andrè Matos var visserligen en förnämlig vokalist, men här briljerar hans efterträdare Thiago Bianchi. Och det vet ju alla att en bra sångare är minst lika viktigt som en vass målvakt.

Faktum är att brasilianarna aldrig riktigt fastnar i powerträsket. De har för god smak för att mata på med onödiga falsetter, dumtriggade trummor och kräkframkallande keyboardklet. Istället fokuserar de på ett tight lagspel och där låtar är viktigare än teknisk ekvilibrism. Även om Shaman sannerligen är en sammanslutning innehållande tekniskt skickliga individualister.

Balladen In the dark sticker ut mest, men som helhet är ”Immortal” en tämligen solid enhet. Jag trodde aldrig att jag skulle skriva det om ett powersläpp från Scarlet (av alla bolag!), men det verkar som om rätt värvningar kan rädda även den här genren. Måtte Shaman nu bara få behålla sin laguppställning.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner