Joyzine.se


Recension - Skiva

Malummeh
Revival, 2007
Skivbolag: Spikefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-11-06
Hemsida: www.malummeh.com

”Revival” låter mer svenskt än finskt. Något mer originellt än så går inte att skriva om debuterande ungtupparna Malummeh. Något mer förutsägbart och ooriginellt än deras förstlingsverk blir svårt att hitta i musikfaunan i år.

Jag skriver At The Gates, jag skriver Dark Tranquillity och Amoral och ni begriper precis vad det är frågan om. Västkustslingorna står som spön i backen, tvåtakten piskar infernaliskt och sånginsatsen är karakteristiskt arg. Mer 90-talets Göteborg än så här blir det inte år 2007.

En sak skiljer finnarna från förebilderna. Där de västsvenska banden ofta laborerat med rena och bitvis ganska vassa ljudbilder lägger Malummeh allt sitt krut på smuts. ”Revival” är tungt producerad med murriga gitarrmattor som på flera ställen dränker de karakteristiska slingorna. Lite skit under naglarna är aldrig fel och här får vi mycket av den varan.

Att originaliteten är lika med noll är, även om nytänkande i de flesta fall bör premieras, ingen garant för att en skiva inte håller måttet. Att Malummeh inte presenterar en enda ny eller egen idé gör inte att jag ogillar deras debut. Snarare charmas jag av energin och intensiteten som bygger upp den. Finnarna bryr sig inte om detaljer eller finess. För deras ögon finns bara det raka mangelspåret framåt och på det lirar de sina idolers musik. Vilket är ganska befriande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner