Joyzine.se


Recension - Skiva

Total Chaos
Freedom kills, 2007
Skivbolag: I Used To Fuck People Like You In Prison
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-03-20
Hemsida: www.totalchaospunx.com

Efter 17 år i branschen vore det väl skam om inte Californiapunkarna i Total Chaos visste hur en slipsten ska dras. Och det vet de ju givetvis. Inget på ”Freedom Kills” är ens i närheten av att vara nyskapande eller originellt, men det är inte heller det som är meningen. Någonstans. ”Freedom Kills”, och den klassiska punkrocken modell The Exploited och Rancid, handlar precis som bandmedlemmarna själva påpekar, mindre om musiken och mer om genren i sig som ett forum för viktiga politiska och sociala strömningar. Många och hedervärda är alla de manifestationsgalor och protestmöten (Food Not Bombs till exempel) som grabbarna från USA:s västkust har varit delaktiga i.

Vilket är något jag applåderar och accepterar. Visst, för det mesta handlar det om att spela snabbt och helst inte involvera fler än tre, högst fyra, ackord i en och samma låt. Men det finns en charm. På 90-talet hette boven Gulfkriget och George Bush den äldre. Nu på 00-talet heter boven fortfarande George Bush, men nu med sufixet den yngre, och kriget är återigen beläget till gulfområdet. Same Shit, almost different name.

Nu vill jag inte låta som en pedantisk gammal gubbe som lider av åldersnoja, men denna klase år i branschen imponerar på mig. Framförallt i förhållande med den intensitet och glöd som finns på ”Freedom Kills”. Det må vara gammal skåpmat, men som Total Chaos framför den känns det hela plötsligt både friskt och vitalt. Det torde vara en angenäm upplevelse att se dessa grabbar live.

Eftersom jag redan i inledning skjutit mitt eget skepp i sank genom att i princip hävda att musiken inte spelar någon roll, ska jag just därför gnälla lite på låtsammansättningen på ”Freedom Kills”. Skivan är svajig. Många av låtarna faller precis innanför ramen för hur punkrock ska spelas, och då är allt frid och fröjd, men i vissa spår, bland annat Rome Will Fall och Pax America känns det som om Total Chaos varit lite väl snåla med att arbeta med sina låtar. Det är synd. Annars hade ”Freedom Kills” kunnat vara en idealplatta för alla er kids där ute som tycker att det här med oldschool-punkrock är er grej (men då har ni givetvis redan höra talas om farbröderna i ovan nämnda The Exploited och Rancid…). Ett extra plus till det tunga titelspåret Freedom Kills och den avslutande och överljuvliga covern på Twisted Sisters We’re Not Gonna Take It. Punkfyllekör när den är som bäst.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Total Chaos (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner