Joyzine.se


Recension - Skiva

Threshold
Dead reckoning, 2007
Skivbolag: Nuclear Blast
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-03-27
Hemsida: www.thresh.net

I fallet Threshold är det nog många som skulle vilja slänga sig med termer som heavy och progressiv metal, kanske rentav bara hårdrock. Men jag har ett annat, mycket bättre, förslag – schlager metal.

Då talar jag inte om formstöpta finnar i löjliga kostymer eller medelålders svenska pudelfrillor bland rök och läder. Nej, jag syftar snarare på de starka melodier som hela tiden finns närvarande i britternas sound. Nu måste man väl i ärlighetens namn medge att det varit dåligt med bra refränger i Melodifestivalen de senaste åren. Men ser man det historiskt har schlagers alltid byggt på melodistarka refränger. Sångstrofer som verkligen satt sig och på ett eller annat sätt tvingat fram välbehag. En bra melodi är en bra melodi oavsett om den stöpts i schlagerform eller petats in i en metallåt.

Missförstå mig nu rätt. Threshold är ett metalband, om än ett väldigt mjukt sådant, och skulle aldrig kunna figurerar i så pass kommersiella sammanhang som en melodifestival. Men på åttonde långköraren ”Dead Reckoning” är det de smäktande melodierna som är mest framträdande. Vissa bitar skulle rent av kännas relevanta som avslutningsepos i Disneyfilmer. Threshold är ett Bon Jovi utan slisk och rockstjärnetrams, med bara melodispråket i centrum.

Inledande fullträffen Slipstream som manifesterar allt jag skrivit ovan är klart bäst. Men större delen av skivan bär på beundransvärd smartness. Britterna hittar gång efter annan de rätta refrängkrokarna och hade det inte varit för att låtarna i progressiv anda tillåts dra iväg i alldeles för långa haranger hade skivan kunnat bli väldigt bra.

Threshold istället för Elton John i Lejonkungen, tanken är lockande. Frågan är hur lång tid det tar innan hårdrocken avancerat så långt in i etablissemanget.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner