Joyzine.se


Recension - Skiva

Ten East
Extraterrestrial highway, 2006
Skivbolag: Alone Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-04-24
Hemsida: www.myspace.com/teneast

Helt plötsligt verkar världen svämma över av obskyra instrumentala rockband, är det nya grejen månntro? Är det inte progressive rock så är det postrock, är det inte postrock så är det ett mellanting. Amerikanska Ten East, med medlemmar med förflutet från Yawning Man, Kyuss, Fu Manchu och Chuck Dukowski Sextet, lirar just något mellanting. Med utökat innehåll. Härmed döper jag genren till instrumental psykedelisk grungerock.

Ten East tar vid där de mindre radiovänliga grungebanden slutade. Kanske är det att ta i att kalla Soundgarden och Alice in Chains för helt igenom radiovänliga, det beror givetvis på vilken radiokanal vi snackar om. Men tar man ovanstående bands mer svårtillgängliga låtar och drar ner dem lite i hastighet så börjar det likna Ten East.

”Extraterrestrial Highway” låter som något av en kreativ lekstuga. Ett gäng ärrade och rutinerade musiker samlas för att leva ut allt det där som de alltid fått hålla inne när de lirade i andra konstellationer under årens lopp. Det är flummigt men linjeformat på samma gång. Även om låtarna bygger på jams och improvisation finns det hela tiden en röd tråd, kalla det en mall, som ger låtarna dess karaktär.

Att grabbarna dessutom har en glimt i ögat, och inte verkar ta det hela på ett allt för stort allvar, ser jag bara som en fördel. För som platta blir resultatet inget som får mig att höja på ögonbrynen. Lek ska lek vara helt enkelt. Låtarna må vara svåra att hålla isär rent musikaliskt, men titlar som Spiritual Hangover, Progressive Guillitine och Draggin Balls får det att börja bubbla av skratt i magen. Charmigt med glimten i ögat som sagt. Inte så mycket mer.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner