Joyzine.se


Recension - Skiva

Sparta
Threes, 2007
Skivbolag: Anti-
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-05-08
Hemsida: spartamusic.com

Ett band (At The Drive-In) splittrades och gav liv åt två nya. Det ena (Mars Volta) har sedan dess ägnat sig åt hopplöst pretentiös progmetal, långt utanför den goda smakens radar. Det andra (Sparta) är fortfarande i ständig förvandling och har på sitt tredje album ”Threes” åstadkommit sin mest lättlyssnade skiva till dags dato.

Med lättlyssnad menar jag snarast mjuk och rockorienterad. Sparta har tagit längre steg från sin punkiga bakgrund än tidigare och vågat släppa fram mer eftertänksamma melodier. Men särskilt enkel är inte ”Threes”. Texas-gänget vänder sig hellre inåt än utåt med sin musik och krånglar hellre till det än skriver en tvättäkta radiohit.

På ”Threes” känns det som att bandet vågar mer än tidigare. Givetvis baseras mycket av musicerandet fortfarande på punkbesläktad alternativrock, men infallsvinklarna har blivit fler. Atlas är rent av en melankolisk ballad som för tankarna till i sammanhanget udda akter som U2 och Coldplay. Den är imponerande och en trevlig andningspaus mitt i skivan. Absolut det bästa spåret.

Annars kan jag tycka att Sparta, liksom föregångaren At The Drive-In, när det väl rockas blir lite väl gnälliga. Jag är inte helt och hållet kompis med Jim Wards allra gnälligaste sångstil. Därför gillar jag Spartas mer tillbakalutade kompositioner på ”Threes”. Och de är riktigt många den här gången, framförallt mot plattans slut.

Tyvärr fortsätter Sparta att vara något anonyma i sitt komponerande. De är emotionella så det förslår, men lyckas aldrig riktigt mejsla fram de där låtarna som verkligen sätter sig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Clay Allison
Ditt musikaliska arv - vad lämnar du efter dig?

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner