Joyzine.se


Recension - Skiva

Space Odyssey
Tears of the sun, 2006
Skivbolag: Regain Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-12-05
Hemsida: www.anderssonmusic.com

Lika förvånad som jag blev när jag bevittnade Europes senaste turné och bandet inte alls var fullkomligt värdelöst, lika överraskad står jag inför ”Tears of the sun”. Ansvarig befälhavare i Space Odyssey är Richard Andersson, skyldig till den hemska musikaliska avart som presenteras under flaggen Time Requiem. Klart att jag förväntade mig omotiverad klaviaturonani och allmänt mjäkigt låtmaterial. Tji fick jag.

Det är alltid kul att bli positivt överraskad och ”Tears of the sun” värmer verkligen. En jämförelse med Europe är inte helt tokig, i alla fall inte om man riktar blicken mot bandets senaste album och de fläskigaste bitarna därifrån. Space Odyssey handlar om robust heavy metal. Musik med en tung och rejäl grund, men också med ett gediget sväng och några smittande refränger.

De keyboardorgier som tillåts dominera i Time Requiem får här stå i bakgrunden. ”Tears of the sun” är en strikt gitarrorienterad platta. Tunggung som vågar låna från det förflutna (tänk Whitesnake och Rainbow), men ändå uppdatera det till något angeläget. Space Odyssey blir aldrig så lökiga som många av dagens fantasilösa heavy metalgäng.

Nu kan det inte sägas att ”Tears of the sun” är en fantastiskt omvälvande platta, mot slutet blir det ganska jämntjockt och den förhatliga keyboarden tränger sig fram allt mer. Men Andersson och hans kumpaner har större känsla för bra låtar än många konkurrenter.

Förutom ett handfast hanterande av gitarrerna är albumets största styrka David Fremberg. Snubben har ett beundransvärt tryck i stämbanden och blir aldrig kastrat-fjantig. Tung metal kräver en omfångsrik röst och det har Fremberg. I Obsession faller allt på perfekt plats, det är bra heavy metal personifierad och vassaste spåret på en överraskande imponerande Richard Andersson-platta.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner