Joyzine.se


Recension - Skiva

Smutstvätt
I alla regnbågens färger, 2006
Skivbolag: Buzzbox Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-01-23
Hemsida: www.smutstvatt.com

Näsblod, Sötlimpa, Varnagel, Senap, Snutjävel…svenska punkband har alltid varit bra på att döpa sig till trivialt bekanta, men ändå negativt klingande saker. Nästa gäng i raden att föra traditionen vidare är Smutstvätt. Fyra gossar från Hallstahammar som piskar trallpunk med texter som snarare trycker på humor än samhällskritik. De är med andra ord mer Skumdum och Ölhävers än Lastkaj 14.

Efter ett orkestralt och faktiskt ganska pampigt intro spelar Smutstvätt enligt konstens alla regler och konventioner i fjorton spår. Har man någon gång bekantat sig med trallpunk kan man hela bandets repertoar. Så genreinvand och förutsägbar är ”I alla regnbågens färger”. En vansinnigt malplacerad flört med reggae exkluderad.

I fallet Smutstvätt tycker jag dock att det förutsägbara vänds till något positivt. Bandet har inte större ambitioner än att sjunga om ölfyllor, flörtar och konsten att supa sig snygg. De är nöjda med att tralla fram små punkstänkare och är dessutom ganska bra på det. ”I alla regnbågens färger” är genuin trallpunk, varken mer eller mindre.

Vad som är bandets största styrka är att de har ett fint melodispråk. Refrängerna är lätta att lära sig och sitter faktiskt kvar i huvudet redan andra gången man hör dem. Där många genrekamrater gömmer sig bakom hetsiga slagord och rena aggressioner nöjer sig Smutstvätt med att öppna en folköl och sjunga låtar som vem som helst kan nynna med i. Det är förvisso förutsägbar trallpunk, men väldigt trivial sådan. Precis som bandnamnet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner