Joyzine.se


Recension - Skiva

SBD
Hur snygg é du då?, 2001
Skivbolag: Ägg Tapes & Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2001-10-10
Hemsida: www.eggtapes.se/band/sbd/sbd.htm

Originellt, utvecklande och nyskapande? Nä, knappast! SBD låter i stort sett precis likadant som nästan alla andra gladpunkband vi har på marknaden idag. Därmed inte sagt att deras musikaliska försök är oävet, då och då svänger det riktigt bra och flera av melodierna limmar sig fast på näthinnan som riktiga radiohits.

SBD är alltså tillbaka med en skiva efter ett antal år i träda. Precis som förut handlar det om ordinär trallpunk och låtarna är byggda efter de klassiska mallar som redan finns utstakade inom genren. Textmässigt känns bandet dock ordentligt urvattnat. De är som en blandning mellan ett fegt Vrävarna och en lightversion av Veckans Klubba. Anspelningarna på sex och alkohol är ganska oskyldiga och allt som oftast könlösa. Ska man köra snusk & svin-varianten kan man lika gärna göra det ordentligt och gå över gränsen till det vulgära. Precis på det sätt som de två tidigare nämnda orkestrarna gör.

I pressreleasen nämns de tre låtarna Charterresan, Rulla skinn och Avsnoppad som självklara hits. Jag vill dock inte hålla med om detta. Den förstnämnda melodin svänger visserligen hyggligt, men de två sista är skivans mest intetsägande spår. Den riktiga hiten är i min mening Mannen med dollar som har en melodi som håller hela vägen och en refräng som verkligen sätter sig på hjärnan. Man tröttnar dessutom inte på den och jag måste erkänna att jag spelat just den melodin på repeat ett flertal gånger sedan plattan landade i brevlådan.

Allt sprutar på i ett liknande tempo och bortsett från några lugna intron aktar sig SBD noga för att komma i närheten av att spela något som kan kallas ballad. Hela skivan är kompetent framförd och duger gott att lyssna till ett flertal gånger. Bandet har något som förtrollar mer än vad de flesta gladpunkare brukar ha och trots att det hela är ganska ordinärt kan man inte säga att det är dåligt. Ibland kan det ju vara bra att titta i backspegeln och följa upptrampade spår. SBD gör det bra och då känns det som om de tagit ett riktigt beslut. Kan tänka mig att det här svänger riktigt bra live.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner