Joyzine.se


Recension - Skiva

The Protagonist
Songs of experience, 2005
Skivbolag: Cold Meat
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-01-17
Hemsida: protagonist.coldmeat.se

“Songs of experience” har lite av mycket. Precis som det ofta kan vara med livserfarenhet, titeln är därmed ytterst passande. Här finns mörk och ångestladdad ambient, marschtrummor, spoken word, förförande vackra passager och fientligt mässande. Allt utfört på ett föredömligt sätt.

Precis som mycket annan noise är The Protagonists tonkonst väldigt filmisk. I enlighet med ovanstående stycke hinner vi genom skivans speltid passera genom flertalet olika genres. Resan går från den mörkaste krigsskildring via ”Sagan om ringen”-bombasm och naturkatastrof-klyschor till seriöst kärleksdrama. ”Songs of experience” skulle om det var ett soundtrack kunna täcka in hela din filmsamling.

Det är imponerande att Magnus Sundström – som döljer sig bakom namnet The Protagonist – behärskar att utföra samtliga stilar på ett så kompetent sätt. Det är ett storslaget och ambitiöst ljudkollage. Men det är också detta som är skivans svaghet. Det blir så många olika infallsvinklar att ingen av dem riktigt greppar. Trots att allt är så väl utfört lyckas den aldrig fånga mitt intresse fullt ut. Jag blir inte så fångad av den här inspelningen som jag kan bli av riktigt vass noise. Variation i all ära, men här tycker jag att det blir lite väl mycket.

I Strife kan höras ett utdrag ur Romeo och Julia. Det är ruggigt coolt. Shakespeares historier är inget annat än aktningsvärda och gör sig ytterst väl i den här typen av pumpande ljudkompositioner med mörk botten.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner