Joyzine.se


Recension - Skiva

Mxpx
Lets Rock, 2006
Skivbolag: Side One Dummy
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-12-05
Hemsida: www.mxpx.com

Min intimaste koppling till MXPX lättviktiga skatepunk är att jag faktiskt gillade gängets cover av Bryan Adams Summer of 69 en gång i tiden. Sedan dess har jag varken sagt bu eller bä och i ärlighetens namn heller inte brytt mig särskilt mycket om vad trion sysslat med. Outtröttlig tycks gruppen dock vara, trots att det står 1992 på födelseattesten kör de på som om ungdomen fortfarande spritter i benen. Men möjligtvis är ”Lets rock” en liten vink om att åldern börjar ta ut sin rätt. Här samlar gruppen nämligen tidigare outgivet material och nyinspelningar av gamla b-sidor.

För att vara en grupp man inte ägnat något större intresse är MXPX väldigt enkla att ta till sig. Det ligger på sätt och vis i genrens natur. Men även i att gruppen har ett väldigt naturligt förhållningssätt till sitt musicerande. De kristna grabbarna har accepterat att de är ett popigt skatepunkgäng och försöker inte göra något mer av sina låtar. Därmed känner man sig omedelbart hemma när skivan ljuder.

En samling med b-sidor betyder naturligtvis att kvaliteten är skiftande. Flera bitar är rejält färglösa, saknar melodi och sväng på ett rent av jobbigt sätt. Det är b-sidornas dilemma i ett nötskal. Men här finns också några riktiga pärlor som inte skämts för sig som regelrätta singelsläpp. 1 and 3 är rak Bad Religion-punk enligt konstens alla regler. Precis som så väl kids som surmagade bakåtsträvare vill ha den. Bäst är dock balladaktiga Running out of time där trion hittar en gråtmild nerv. Det glöder om låten.

I grund och botten är ”Lets rock” en skiva som alla kan lyssna på och det säger sig självt att musik för alla aldrig kan ha riktig spets. MXPX blandar bra och dåliga b-sidor, men hela tiden med en hemtrevlig touch i kanten. Avslutningen med tre akustiska stycken understryker bara ytterligare hur familjevänligt detta är. Precis lika lättillgängligt som att tolka Summer of 69.

”Lets rock” är helt okej skatepunk, men ingenting som kommer få mig att nyfiket följa MXPX förehavande i fortsättningen heller.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner