Joyzine.se


Recension - Skiva

Ambulance
The end of our time, 2005
Skivbolag: Wasted Sounds
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-02-28
Hemsida: www.ambulance.se

Melodisk neocrust med inslag av black metal och d-takt. Med ett litet stänk av norrländskt vemod förstås. Det är ett sätt att försöka sätta en etikett på vad gänget som går under plingplångtaxiinspirerade namnet Ambulance håller på med. ”The End of Our Time” har ett par år på nacken nu, själva inspelningen gjordes så tidigt som 2003 och vad jag har att avnjuta är en nypress från 2005.

Normalt ska det till mycket för att musik av den hårdare skolan ska tilltala mig, jag förstår mig helt enkelt inte på brutala tokmangelmaskiner eller vuxna karlar som har alldeles för mycket vitsmink och ser… precis likadana ut allihop. Med Ambulance är det dock annorlunda. Här är det brutalt raka puckar som gäller men med det lysande undantaget att det också finns tydliga melodier insprängda även i de mest svettiga partierna.

Det ligger en högst tryckande, ondskefull stämning över ”The End of Our Time”, något som kommer fram ännu tydigare när manskapet tar ner tempot en aning som i Programmed To Receive, avslutningen på No More och delar av Remindin My Past. Annars är det främst eposet All Lies/Bringing Out the Dead som sticker ut mest med sin nyckfullhet och lek med kontraster och nyanser. Undrar om det inte är två låtar hopslagna till en när man tittar närmare på titeln? Plattans bergochdalbane-spår är det i alla fall. Många snygga uppladdningar och rena krosspartier.

Mer än en gång drar tankarna iväg till en snabbare variant av Cult of Luna eller är det kanske mer norrländsk hardcore i allmänhet? Det är utan tvekan så att det finns ett visst rykte att leva upp till, spelar man den här typen av musik och räknas till den nordliga hardcorescenen finns det vissa ramar att hålla sig inom. Ambulance levererar en skön platta som ändå inte lämnar några egentliga spår. Plattan kan istället ses som inkörsport för de som inte är helt bekväma att lyssna på den här typen av musik, mycket på grund av det melodiösa inslag jag redan halvt om halvt prisat.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner