Joyzine.se


Recension - Skiva

Håkan Hellström
Ett kolikbarns bekännelser, 2005
Skivbolag: EMI
Av: Daniel Arosenius
Publicerad: 2005-03-08
Hemsida: www.hakanhellstrom.com

Jag läste nyligen en ganska träffande intervju med Håkan Hellström i tidningen Café där han talade ut om alla stämplar och roller som han mer eller mindre ofrivilligt blivit sig tilldelad. Att ständigt vara barnsligt glad och vandra runt som ”den lycklige sjömannen” är inget medvetet val han har gjort, snarare tvärtom. De flesta kan väl trots allt hålla med om att hans karriär varit lite speciell och att han i allra högsta grad har gått sin egen väg.

Håkans gamla uppmaningar till dans och glädje har på ”Ett kolikbarns bekännelser” bytts ut till sorg och tårar. Den vilda festivalyran som genomsyrade ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” är som bortblåst, här är det istället tunga huvuden som gäller. Fantastiskt nog har Håkan lyckats göra ett komplett album, trots att inspelningsprocessen bjöd på många motgångar och svåra stunder. För Café berättade Håkan att han flera gånger totalt hade gett upp hoppet och i princip lagt allt på hyllan, för att lika fort ryckas upp till ytan igen och återuppta arbetet.

Man kan diskutera Håkans potential som sångare i timtal, men ingen kan ta känslan och inlevelsen ifrån honom. Oavsett om han menar vad han sjunger eller inte så låter det som om det kommer från hjärtat. Den enkla och obeslöjade musiken är fin, många av melodierna är vackra och berör vare sig man vill eller inte. Om det beror på Håkans egendomliga sätt att kväka fram orden och därmed hånflina landets alla sångpedagoger rakt upp i ansiktet låter vi dock vara osagt.

Tillsammans med låtskrivaren Björn Olsson (som tidigare arbetat med Union Carbide och Soundtrack of Our Lives) har Håkan lyckats skapa en mycket fin och levande atmosfär på ”Ett kolikbarns bekännelser”. Akustiska gitarrer, tvärflöjt, fiol och trummor med riktigt garageljud går hand i hand i solnedgången med Håkans melankoliska texter. Hela svenska folkets svärmorsdröm har lyckats igen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Nervous Nellie
Ge folket vad de vill ha!
Håkan Hellström (2011-07-02)
Håkan Hellström (2000-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner