Joyzine.se


Recension - Skiva

Agonizer
Birth/The End, 2007
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-08-14
Hemsida: www.agonizer.org

Vissa band är mer uthålliga och envisa än andra. Att inte beundra finska Agonizers ovilja att kasta in handduken och ge upp är en omöjlighet. Bandet bildades så tidigt som 1998 och har sedan dess, fram till april i år, kämpat för det eftertraktade skivkontraktet. Förhandlingar med etablerade bolag har brutit samman, demos blivit förbisedda och tävlingsdeltagande misslyckats. Många band hade hunnit lägga ner och skita i det hela flera gånger längs vägen. Men inte dessa finnar…

Men så låter debutalbumet ”Birth/the end” riktigt bra också. År av strävan mot rampljuset har uppenbarligen gett resultat. Bandet har lärt sig hur de ska handskas med sin legering av rock och heavy metal för att den ska bli som mest tilltalande och produktionen passar materialet utmärkt.

Jag tvivlar inte på att gänget kan kliva upp och spela de här låtarna i sömnen. Agonizer är så samkört att lite av den spontana glädjen inför musiken går förlorad. Bandet tycks ha fulländat sitt sound redan på debuten. Vilket kanske inte bådar så gott inför en fortsatt karriär, men är trevligt på ”Birth/the end”.

Tonkonsten är så omisskännligt finsk att det nästan är komiskt. Visserligen dribblar orkestern en del med heavy metal, men den närmaste parallellen är numera avsomnade gothrockakten Scentenced. Inte minst i Everyone of us är arvet efter de vemodiga landsmännen ytterst tydligt. Några solon och en subtil keyboard på detta och ni har Agonizer i ett nötskal. Att det är en värdig debut råder det ingen tvekan om.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner