Joyzine.se


Recension - Live

Booka Shade
Koko, London
2010-05-13
Av: Marcus Ulvsand
Publicerad: 2010-05-23
Hemsida: www.bookashade.com

Inramingen för kvällen kunde inte ha varit mer perfekt. Klubben Koko, som invändigt är utformad som en viktoriansk operakällare, lämnar ingen oberörd, dj-kollektivet Trailer Trash-DJ:s peppar publiken med precis lagom bra house och den något hysteriska stämningen som ligger i publikhavet inför vad som komma skall bidrar mer än något annat till mina förväntningar inför kvällens huvudakt.

Booka Shade, som är anledningen till mitt besök på Koko, är en av de få giganterna inom minimalistisk house. Den tyska duon som gjorde sig kända med skivan ”Movements” som släpptes 2006 och har sedan dess räknats som ett av de mest inflytelserika banden inom elektronisk dansmusik. Deras melodiska och melankoliska dansmusik snärjde mig direkt, och efter alla sena nätter med deras musik i öronen är den här kvällen ett måste för mig. Trots att de har ett rykte om sig som levande legender släppte duon 2008 en skiva lika sömnig som namnet, ”The Sun and the Neon Light”, och samtidigt som jag är otroligt laddad inför kvällen, infinner sig en viss nervositet, framförallt när jag ser sättningen på scenen.

Det är oundvikligt att reagera på det groteska instrument som Booka Shade har valt att bygga en stor del av sin live-akt runt. Ett elektroniskt stå-trumset är i sig själv kanske världens mest osexiga instrument efter keytar (synth hängandes runt halsen som gitarr) och tråkigt nog kan inte Arno Kammermeier bakom det väga upp det smaklösa i rekvisitan med sin egen något tråkiga look. Booka Shades andra del, Walter Merziger, har, mot alla odds, inte hängt sin synth runt halsen, men med ett lite för slickt headset och med posen JagÄrBandetsCoolaKilleEftersomMittInstrumentBlinkarMycket bidrar även han till att jag undrar om den här kvällen långsamt kommer att förstöras av orgier i lökiga synthar och halvtaskiga trumsolon.

Det tar dock bara två minuter innan jag är överbevisad. Efter ett tungt och mullrande intro glider Booka Shade smidigt in på ”Movements”-hiten Darko och allsången är lika nödvändig som om Seven Nation Army hade lirats på en fotbollsarena. Det spelar ingen roll att Walter Merziger ser ut som en b-karaktär i Star Trek, eller att Arno Kammermeier med jämna mellanrum vrålar väl valda ord som ”dance now” och ”you know this song” i talkback-micken. Booka Shade har helt enkelt för bra låtar för att det här inte ska bli en lyckad kväll. De blandar smakfullt mellan gamla hits från ”Movements”, men tar sig också tid till att presentera nya albumet ”More” som visar att Booka Shade helt klart är på väg åt rätt håll igen.

Efter att ordinarie set har avslutats med måstelåten In White Rooms bjuder Booka Shade på ett inklapp som är en fullständig urladdning av tung malande techno, med en ljusshow som inte är epilepsivänlig. När publiken fortfarande inte är helt nöjd vet Booka Shade vad alla väntar på, och avslutar värdigt med en förnyad liveversion av klassikern Body Language.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Festivalarrangörerna reflekterar

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner