Joyzine.se


Recension - Skiva

Dundertåget
Dom feta åren är förbi, 2010
Skivbolag: Razzia Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-04-30
Hemsida: www.dundertaget.se

På debutalbumet ”Skaffa ny frisyr” ägnade sig Robert ”Strängen” Dahlqvist och hans Dundertåget mest åt att tolka om bitar från Thunder Express-plattan ”Republic Disgrace” med svenska texter. När det nu är dags för en ny platta är det nya kompositioner som gäller, men soundet är precis detsamma.

”Strängen” tar med sig det rifftokiga arvet från The Hellacopters bakåt i tiden och flörtar hejvilt med proggen. Nationalteatern ligger och fiskar i kulisserna på både två och tre sätt på den här plattan och på något sätt låter det faktiskt ganska genuint. Som om Dundertåget lika gärna skulle kunna ha suttit på 70-talet och pillat ihop de här låtarna för att sedan vänta på att den rätta produktionstekniska tidåldern för dess förevigande skulle infinna sig. Modernt proggigt har sällan låtit så bra som på ”Dom feta åren är förbi”.

Däremot kan jag inte säga att jag blir helt övertygad av allt material på den här plattan. Det drivande riffet i Här har vi allt som du behöver är förstås alldeles lysande och Gör om gör rätt är en riktigt energisk bit, för att inte tala om att duetten med Nina Ramsby, Vingars brus, är så nära en snygg och regelrätt progballad vi kommer på den här sidan millennieskiftet. Men annars känns det som att det puttrar lite på tomgång. Det är bra, men knappast oumbärligt.

Dundertåget kommer med andra ord att fortsätta på sin väg där de kan fylla vår och sommar med spelningar, få bra kritik och nå vissa framgångar. Men där känslan fortfarande är den att bandet mer fyller funktionen som frisk fläkt på en halvt stagnerad rockscen än som ett genuint riktigt bra band.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Dundertåget
Trästockfestivalen 2009
Dundertåget (2009-07-17)
Dundertåget (2009-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner