Joyzine.se


Recension - Skiva

Nifters
Zalvatore Caine Incorporated, 2010
Skivbolag: Killer Cobra Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-03-30
Hemsida: www.nifters.com

Kan man göra något annat än imponeras av Nifters? Trots motgångar och uteblivna framgångar fortsätter de enträget att jobba vidare, skriva nya låtar och hoppas på det där genombrottet som trots goda insatser ännu inte kommit. Inför förra plattan ”Invisible Caine” trädde Caine (bandets påhittade problemmakare och den som är ansvarig för att det alltid är något som går åt skogen för Nifters) in i handlingen, men inte ens han kunde leda vägen till genombrottet trots att skivan innehöll en rad hitkandidater. Orkestern lät sig inte nedslås och satsar nu ännu hårdare med ”Zalvatore Caine Incorporated”. Som sagt, imponerande.

Som skiva betraktad är den här betydligt argare än sin föregångare. Ljudbilden är skräpigare med vassa trummor och rivigt gitarrsound och låtarna en aning mer frustrerat rakt på sak. Det ligger både hjärta och smärta i leveransen, som om det faktiskt skulle kunna vara ett sista helhjärtat försök från ensemblen. Det sägs ju att de pumpat in en och annan krona i den här satsningen.

Annars är det mesta som det brukar med Nifters och med det menar jag att plattan handlar om toppar och dalar. Att det är ganska ojämn nivå på det material Norrköpingsgänget väljer att visa fram. Så har det alltid varit och kommer uppenbarligen alltid att vara för bandet. De varvar sanslösa hittar med färglös utfyllnad på ett sätt som är ganska fascinerande.

Men låt oss fokusera på det positiva. För majoriteten av ”Zalvatore Caine Incorporated” placerar sig faktiskt på den sidan. Gruppen har blivit hårdare, argare och kanske till och med mer cynisk, men jag hade aldrig förväntat mig en melodi som Next Stop Devastation ifrån dem. Här övergår nämligen den punkflirtiga hårdrock gruppen gjort sig känd för i rena hångelorgier med trumslagaren Jocke Göthbergs gamla tvåtaktsgäng Dimension Zero. Det är så mycket Göteborgsmetal att Tompa Lindbergs (ex-At The Gates) medverkande på releasepartyt plötsligt känns hur givet som helst. Väldigt överraskande, men samtidigt också riktigt bra (men inte sjunger väl Mats Larsson ”the varningssignal” en bit in i låten?).

Annars handlar det snarare om melodisnygga kompositioner när Nifters glänser. Bitar där poppigt smarta refränger möter en metallisk egg. Det var inte för inte som singeln Cancervive? fick snabbt fäste hos P3 Rockster och så väl The Cattle som Prescripted Hologram är uppvisningar i hur metal och mer lättillgängligt refrängbaserad musik sammanfogas utan att det blir smörigt eller sökt.

Man kan förstås inte mer än hoppas att det vill sig för Nifters den här gången. Gruppen är värd alla framgångar den kan få. Men samtidigt säger förnuftet att ”Zalvatore Caine Incorporated” kanske är lite för ojämn trots allt. Rätt plats vid rätt tillfälle är det som gäller för Nifters. Då kan det gå vägen även om mr Caine vill tvärtemot.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Linköping Metal Massacre 4
The Nifters (2003-01-01)
Nifters (2010-03-06)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner