Joyzine.se


Krönika

Metallens sommar

Korten på bordet. Ärlighet varar längst. Det är lika bra att bekänna. Så här dags på året brukar ett omisskännligt festivalsug börja infinna sig i magtrakten, men i år är det bara helt tomt...nästan.
Det finns en liten gnista. Det här kommer nämligen, glädjande nog, att bli metallens sommar.

Suget har ännu inte kommit och anledningarna är säkert många och lättidentifierade (ålderdom, tråkiga bokningar, been there done that...), men nu är det inte särskilt intressant. Suget kommer eller så kommer det inte. Vad den här krönikan handlar om är det som gör att den där kittlande känslan i magen i alla fall finns till viss del.

Arvika, Hultsfred, Peace & Love, Siesta och alla andra helfräna festivaler får ursäkta, men försnacket den här våren kommer att handla om en enda sak. Det här är metallens sommar!

Detta av två helt olika anledningar. Dels en festival som jag redan nu kan förutspå kommer återupprepa de senaste årens dundersuccé, dels på grund av ett krig med allt annat än given utgång som det ska bli mycket intressant att följa.

Vi tar väl succén först? Jag talar naturligtvis om Metaltown. Festivalen har bara presenterat en bråkdel av sina akter så här långt men kan redan nu slå sig för bröstet och proklamera att de har den fräsigaste lineupen i mannaminne. Jag menar hur ofta får vi möjligheten att se hårdrocksvärldens två mest notoriskt eldande gäng som headline på en och samma festival i Sverige? Det är unikt med så väl Rammstein som In Flames i headline-leden och som om det inte räckte med det bjussar arrangörerna dessutom på modernt med Bullet For My Valentine, rutinerat med Kreator, egyptiskt med Nile och populärt svenskt med Sonic Syndicate och Dark Tranquillity. Det är bara början...

Bokningarna så här långt är ett kraftfullt statement. Den mest kittlande festivalen går av stapeln redan i juni (speciellt om man tar i beaktande att systerarrangemaget West Coast Riot dagen innan dessutom kommer att ställa Bad Religion på scen).

Om det kommer bli knökat med folk i Göteborg råder det en betydligt större tvekan i Gävle och Söderhamn. Festivalen Rockweekend i Kilafors hade problem att få det att gå ihop redan ifjol, men bestämde sig ändå för att satsa och flytta hela arrangemanget till ett bättre område i Söderhamn i år. Man gör det med ett koncept liknande Sweden Rock och en lineup som toppas av Deep Purple, Twisted Sistser, Saxon och Sepultura. Det skulle kunna funka, det är inte tu tal om det...

...men från ingenstans har det plötsligt dykt upp konkurrens. På precis samma datum (8-10 juli) arrangeras nämligen Getaway Rock i Gävle. En festival som trycker hårdare på att det ska finnas riktigt käk och är så stadsnära att man kan glömma allt vad tält och sovsäck heter, men ändå med en musikalisk profil tämligen snarlik Rockweekends. Så här långt har Motörhead, Cavalera Conspiracy, Europe, Mustasch och Deicide presenterats som de stora namnen.

Det är ungefär åtta mil mellan Söderhamn och Gävle och de två festivalerna krigar om i stort sett samma publik. Hade de gått samman och arrangerat en enda stor hårdrocksfestival hade det kunnat bli hur bra som helst, men i det konkurrensläge som råder nu är det uppenbart att någon av dem kommer bli en väldigt stor förlorare. Jag är tämligen övertygad om att det inte finns publikunderlag nog för att båda två ska kunna bli framgångsrika (speciellt inte med alla andra hårdrocksfestivaler som går av stapeln i sommar). Det blir ett krig där varje liten marginalbokning kan komma att göra skillnad och jag skulle ljuga om jag inte skrev att det ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen.

Sonisphere, varför inte ett ord om Sonisphere? säger nu någon. Jo om man tycker att det behövs en föredetting-festival till utöver Sweden Rock (och det är jag övertygad om att det finns många som tycker, jag förväntar mig stor biljettförsäljning till båda dessa evenemang) är det naturligtvis en enorm lineup som ställer sig på scen i Stockholm, men jag är inte lika intresserad som av Metaltown eller rockkriget.

Oavsett vilka festivaler som blir de stora vinnarna i sommar vågar jag emellertid utlova en sak. Det blir en sjuhelsikes festivalbevakning här på Joyzine.se i år igen. Och det här är metallens sommar!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2010-02-09

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner