Joyzine.se


Recension - Skiva

Soile
Börja om, 2010
Skivbolag: Oaks of Mamre
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-01-15
Hemsida: myspace.com/soilepop

Soile Tinglöf började sin musikaliska karriär med klassisk musik vid pianot redan som femåring. Fortsatte med att lira hårdrocksgitarr i tonåren och kom senare att ramla in på samba och dess svängiga framförande. Som liten flydde hon tillsammans med sin mor från en misshandelsrelation, uppfostrades avskild från världen i strikt religiös anda och arbetar idag som barnmorska vid sidan av sitt allt mer seriösa musicerande.

Det är precis en sådan bakgrund som vi som lyssnare gärna vill läsa in en massa budskap och orsaker i. För visst måste väl allt detta ståhej ha färgat av sig på det splittrade musikaliska uttryck Soile visar upp på sin debut? Kanske är det så, kanske har hennes bakgrund inte ett skit med hur hennes musik låter idag att göra. Det blir lätt väldigt pretentiöst när man som utomstående läser in sammanhang i saker som man inte vet ett dyft om.

Vad vi däremot kan slå fast är att Soiles musik inte har mycket gemensamt rent uttrycksmässigt med de referenspunkter som finns i hennes historieskrivning. Hon står snarast på en svajande popgrund som hon inte känns helt bekväm med. När det bara handlar om stilfull singer/songwriter eller elektroniskt pumpande melankoli som i det inledande titelspåret klarar hon sig bra. Men lite för ofta glider hon ut på ostadig mark där Lisa Nilsson och Veronica Maggio fungerar som tveksamma referenser. Det är lite för ojämnt helt enkelt.

I slutändan är det nog tur att Soile har ett jobb att luta sig tillbaka mot. Det skriver jag inte för att ”Börja om” skulle vara någon särskilt dålig skiva utan för att det är en platta som är lite för osäker och splittrad för att kunna dra in särskilt mycket cash och intresse.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Robin Tinglöf, 2010-01-29 18:38:20 (213.89.203.128)

Hejsan på er hårdingar på Joyzine och alla läsare! Mycket bra recension tycker jag och 3/5 är ju ändå godkänt! Tack för det! Nåväl. Soile's nybakade musikvideo finns nu att avnjuta på youtube. Se den här http://www.youtube.com/watch?v=O4t0oOsyXlU Sen vill jag bara tillägga en sak... om man skrapar lite på ytan på den tuffa musikbranchen så behöver nog de flesta musiker och artister ett jobb att luta sig tillbaka mot. - Så till alla musiker och artister som lever ett dubbelliv i skam... kom ut ur garderoben! Det är inget att skämmas för att du har ett jobb vid sidan av! :) Ha nu en riktigt trevlig helg!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner