Joyzine.se


Recension - Skiva

Flowing Tears
Thy Kingdom Gone, 2008
Skivbolag: Ascendance Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-01-02
Hemsida: www.flowingtears.de

För att få en produkt såld i dagens musikklimat måste man helt enkelt etikettera den. Det är en myt att det bara är journalister som gillar att stoppa saker i fack. Sanningen är den att det är minst lika viktigt för bolagen att förenkla för folket om de vill ha något sålt (annars nedladdat kanske, men inte sålt, ingen chansar längre). Inom metal brukar det ändå vara en ganska lätt match. Genrebundenhet och stereotyper är vad som gjort scenen så stor och sammansvetsad som den faktiskt är.

Därför ställer en orkester som Flowing Tears till problem. De dras fortfarande med tillägget ”gothic metal”, men ”Thy Kingdom Gone” är så oerhört mycket mer mångfacetterad och intressant. Förmodligen skitsvår att sälja enligt riktiga premisser, men med utrymme för en stor lyssningsupplevelse.

När Flowing Tears (ja bandnamnet är sannerligen gothiskt) komponerar tänjer de nämligen på gränserna utan några förbehåll. Även om de utgår från metal kan de lika gärna hamna i rock eller mer klassiska arrangemang. Dessutom är de begåvade med något så ovanligt som en dubbel uppsättning av duktiga sångare. Så väl kvinnlig som manlig sång tilltalar och när Samaels Vorph gästar i titelspåret bjuds till och med tung growl. Mångsidigheten och upptäckarlusten är Flowing Tears styrka och gör dem så oerhört mycket mer intressanta än vanliga gothband.

Sen är det förstås så att ”Thy Kingdom Gone” är en skiva ämnad att lyssna på som en längre ljudkoloss snarare än en samling vassa låtar. Det kan givetvis ha sina fördelar, men gör i långa loppet att skivan blir en aning svår att smälta. Band av typen Flowing Tears som utmanar stereotypa sätt att tänka är dock alltid välkomna.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner