Joyzine.se


Recension - Demo

Prowess
Demo 08
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-12-19
Hemsida: myspace.com/prowessmetal

Melodiösa 12 Gauge Dead gick i graven utan att egentligen ha åstadkommit särskilt mycket på den svenska metalscenen och uppstod gjorde istället Prowess. Ett betydligt mangligare band med mål att etablera sig på den inhemska skallruskarscenen.

Det var väl i sig inget fel på 12 Gauge Dead. Jag stiftade bara ytlig bekantskap med dem som hastigast, men minns dem inte som några medelmåttor. Däremot är det uppenbart att Prowess har större möjligheter att lyckas. Inte just på grund av klass, utan snarare för att den nya genretillhörigheten är mer i ropet och framförallt inte alls lika överbefolkad (än) som den melodiösa dödscenen.

Prowess är meckigare och mer kompromisslösa. Jag diggar inledande Iron cross (som dessutom är försedd med en heavy metaltitel!) där ett ilsket Dying Fetus-riff frontalkrockar med murket gruffande och mynnar ut i sinnessjukdom värdig Slipknot. Det är där de här östgötarna hittat sin plats. Någonstans mittemellan teknisk dödsmetall och modern aggression. Ett bra koncept då det ena kan framstå som för jämntjockt och det andra som för slätstruket.

Sångare har bytts sedan 12 Gauge Dead-tiden och nytillskottet Erik Kempe gör bra ifrån sig med så väl mullvadsgruff som svävande skönsång. Det känns som om Prowess skapat sig själva ett stort svängrum att manövrera på och att det inom gruppen går att ta ut svängarna ordentligt. Det är positivt och borgar för större bravader framöver. Det som gör att ”Demo 08” tillslut inte riktigt blir den käftsmäll den skulle kunna vara är nämligen en aning för mycket Mastodon-mög och lite missriktad progressivitet. Men det känns ändå på något sätt som om Prowess är ett monster under uppbyggnad.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner