Joyzine.se


Recension - Skiva

The Dogma
A good day to die, 2007
Skivbolag: Drakkar Entertainment
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-07-24
Hemsida: www.thedogma.net

Det är ju så här det ska låta! Efter oceaner på oceaner av italienare som tolkat power/heavy metal på alla upptänkliga usla vis är här äntligen ett gäng som tar ett intressant grepp på genren. Italienare som låst in allt vad kladdiga keyboards och pretentioner heter i källaren och bara satsar på ös och känsla. ”A good day to die” är melodiös heavy metal som den en gång i tiden var ämnad att låta.

The Dogma har en skön tyngd och bra driv, men framförallt har de låtar som man inte måste skämmas för att lyssna på. Ridin’ the dark är en smällfet heavy metaldänga som får det att dåna i stereon. In the name of rock är kanske lite väl mycket av en stadiumanthem, komplett med läderklädsel och lökringar, men jag gillar den. Tankarna går omedvetet till Europe och gruppens finaste stunder.

Hårdhet och stuns är självfallet viktiga detaljer, men det är melodispråket som gör The Dogma riktigt bra. När sånginsatsen inte är skitnödig (som hos så många andra grupper) fungerar dess melodier på ett mycket smidigare sätt. Och kan ni tänka er, italienarna lyckas rent av skriva ballader utan att det blir krystat. Autumn tears är en vacker bit på favoritlistan.

Det enda som stoppar ”A good day to die” från att bli helgjuten är det klassiska misstaget att trycka in för många låtar. The Dogma har inte material nog att imponera genom 13 spår. Och operakörerna som smyger sig in mot plattans slut var väl ändå lite onödiga? Som helhet måste jag dock med glädje konstatera: det finns uppenbarligen italienare som kan!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner