Joyzine.se


Recension - Skiva

Presto Ballet
The Lost Art of Time Travel, 2008
Skivbolag: ProgRock Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-11-30
Hemsida: www.prestoballet.com

Nej, jag tänker inte göra mig själv till åtlöje genom att jämföra ”The Lost Art of Time Travel” med Pink Floyd. Den jämförelsen finns inte. Men skivan ger ändå lite av samma känsla som filmversionen av Trollkarlen från Oz där någon entusiast applicerat hela ”Dark Side of the Moon” som ljudspår och på så vis påvisat att varje rörelse på duken stämmer överens med den musikaliska stämningen. Vilket visar att skivan nog är mer avancerad än man vågat drömma om. Det är lite psykedeliskt, flummigt och inte minst proggigt.

Skivbolagsnamnet avslöjar ganska solklart vad Presto Ballet är för typ av orkester. Men vi snackar inte sådan politisk fulprogg som periodvis tycks vara väldigt poppis på våra kyliga breddgrader, utan här är det renodlad symfoniprogg som gäller. Under ledning av kapellmästare Kurdt Vanderhoof bjuder orkestern upp till ett frossande i teknisk finess och svallande stämningssvängningar.

Vare sig man är ett fan av det lite nördiga frotterandet i 70-talistisk progonani eller inte går det inte att komma ifrån att ”The Lost Art of Time Travel” är så väl episk som dramatisk. Vanderhoof är en duktig kompositör och lyckas trots onödigt utdragna låtlängder hålla intresset uppe. Det finns en nerv i det här symfoniska materialet som jag ärligt talat trodde skulle saknas. Presto Ballet handlar inte bara om dyrkande av dåtid och övertekniskt fjantande på instrumenten.

Att det i slutändan blir lite väl mycket av det goda visste ni redan innan ni klickade på den här recensionen. Det hör hela genren till och är väl i slutändan det som gör att de riktiga fanatikerna verkligen älskar den. Presto Ballet är som en bro mellan oss vanliga dödliga och dem.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner