Joyzine.se


Recension - Skiva

Ashbury Heights
Morningstar in a black car, 2008
Skivbolag: Sound Pollution
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-11-17
Hemsida: myspace.com/ashburyheightsmusic

Synth är en svår genre. Den ligger så mycket på gränsen att det lika gärna kan bli parodi som storartad konst. Jag menar alla (utom de själva förstås) har väl roats av att stirra på synthare i diverse lustiga kreationer och de som årligen besöker Arvikafestivalen skriver gärna under på att synthspelningarna är rena chanstagningar. Statiskt, bombastiskt, uselt och fenomenalt går hand i hand och det är nästan alltid på förhand omöjligt att avgöra hur det ska ta sig uttryck.

Så är det med Ashbury Heights och deras ”Morningstar in a black car” också. Duon kallar i och för sig sin musik för pop, men nog är det synth det rör sig om alla gånger. Låtarna är så stela och uppblåsta att det lätt skulle kunna bli larvigt. Hade jag varit på det humöret hade jag lätt kunnat peka finger och orera om högtravande fjantar. Men samtidigt finns något melodiskt och ytterst dansant där mitt i allt det statiska. Som sagt, gränsen är hårfin.

Fem spår och diverse remixer bjuds vi på och jag tycker faktiskt att de remixade varianterna är de bättre. Där frångås den alldagliga synthkostymen till förmån för fränare mer utmanande och ofta hårdare arrangemang. Och den stramt hållna sången (jag slår vad om att Christer Lundberg i Universal Poplab älskar Spiders) luckras upp på ett sätt som gör materialet gott.

Synth är en svår genre och Ashbury Heights gör knappast saken lättare. Parodi eller storartad konst…tja det beror nog främst på dagsformen hos lyssnaren. Så till vida det inte rör sig om inskolade synthare i lustiga kreationer. De borde rent logiskt digga duon.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner