Joyzine.se


Recension - Skiva

Deutsch Nepal
Erotikon, 2007
Skivbolag: Cold Meat
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-03-06
Hemsida: user.tninet.se/~bsb015v

Mässande röster, statiska takter och en hotfull stämning. Många av de grepp som Deutsch Nepal använder sig av är vanligt förekommande inom noisegenren, från artister på Cold Meats roster. Således inget nytt under solen. Men ”Erotikon” har något mer, en extra dimension som de flesta andra inte har. Det låter nämligen aldrig sökt, utan fungerar som en enda obehaglig berättelse från spår ett till tio.

Ogästvänligt muller fyller rummet när Deutsch Nepal släpper loss sin industriellt kyliga noise. Klockor dånar, och isande gnissel hjälper till att lyfta fram den fientligt mässande röst som döljs bakom lager efter lager av vanställande filter. Var det något obekvämt, men samtidigt fascinerande, Lina B Doll var ute efter när han skapade ”Erotikon” lyckades han. 17 års erfarenhet har gett sig uttryck.

Jag tänker på sexsektsscenerna ur Eyes Wide Shut och på filmiska dödsjakter genom övergivna industrikomplex där kättingar slår mot varandra och slaktavfallet bara ligger runt hörnet. Men Deutsch Nepal nöjer sig inte med att köra fast i ett välanvänt malltänk. Istället tillåts ljudexperimenten att skena iväg i andra riktningar. Bitvis – som i det formidabla och oerhört dramatiska titelspåret – gränsar ljudkulissen till minimalistiskt techno.

Detaljrikedomen är imponerande, men samtidigt krävande. Det blir lätt lite för mycket när man lyssnar på ”Erotikon”. Den isande skräcken är påtaglig, men det hade behövts andningspauser. Lika fascinerat hypnotiserad som jag långa stunder sitter naglad framför stereon. Lika ansträngande blir det de bitar där det inte riktigt fungerar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner