Joyzine.se


Recension - Skiva

Jonay
The Darker The Sky Is The Brighter The Stars Shine, 2008
Skivbolag: Ease Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-05-25
Hemsida: www.jonay.com

Örebro-rapparen Jonay gör precis allting själv, men det enda som skiljer honom från de stora bolagens monsterartister till MTV-klättrare är att hans produktion är en aning mindre glättig. Något som i sammanhanget bara är att betrakta som en fördel.

Poängen både jag och Jonay är ute efter är att det i dagens musikklimat går att göra det mesta på egen hand utan att vara tätt knuten till en stor koncern som desperat klamrar sig fast vid sviktande skivförsäljning. Titeln ”The Darker The Sky Is The Brighter The Stars Shine” syftar som ni begriper på att det trots att det ser mörkt ut för branschen fortfarande finns utrymme att glänsa som kreativ och duktig artist. Det gäller bara att vara öppen för nya vägar.

Jonay är det på ett distributionsmässigt sätt och skänker bort sin platta gratis på nätet, men soundmässigt blir han bitvis en aning för kommersiell. Han strävar med sin soulanstrukna hiphop efter samma lättlyssnade videosound som de stora drakarnas största namn. Bortsett från några riktigt vassa bitar i början blir det en aning slätstruket och det som räddar upp materialet är produktionen. Jonay hade såklart gärna åstadkommit en glassig miljonproduktion, men de oborstade kanter som hans hemmasnickrade ljud ger tuffar till låtarna på ett behövligt sätt.

Till majoriteten låter rapparen amerikanskt tillbakalutad, men han backar inte för att ta steget mot vår inhemska scen. Vare sig det är medvetet eller inte har Swedish Ladies flera drag som påminner om Timbuktu. Med brassklappen att den lille skåningen är mil mer energisk än ganska tröga Jonay.

”The Darker The Sky Is The Brighter The Stars Shine” är en helt okej, lättlyssnad, hiphopplatta och jag tror såklart att Jonay kan lyckas med hjälp av sina internetkanaler. Men för att jag ska bli helt nöjd vill jag att han tuffar till sig och vågar ta ut svängarna en aning mer.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner