Joyzine.se


Recension - Skiva

Birdman
5 Star Stunna, 2007
Skivbolag: Universal
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-01-11
Hemsida: birdmanstunna.com

När folk kallar sig för allätare och påstår att de spisar i stort sett vilken musik som helst så länge den är bra, är det i regel ändå två genrer som de tar avstånd ifrån. Extrem metal och hiphop. Mycket på grund av att det är två genrer som rent musikaliskt skiljer sig från mängden, avigt snabbsnack och gurglande till överstyrt ljud kan vara svårt att smälta, men också för att det inom båda kulturerna förkommer väldigt mycket interna koder och för utomstående obegripligt språkbruk. Inom hårdrocken är det dödsdyrkan, inälvor och sex med satan som får den medelintresserade allätaren att vända på tröskeln, hos hiphopen överdrivna machoideal och en snedvriden sexualsyn…om lyssnaren ens tar sig förbi allt blingbling och rop om niggahs och bitches.

Birdman, alias Bryan Williams, lever upp till precis samtliga klichéer som skulle kunna få honom att bli kategoriserad som ännu en sån där artist som man inte kan lyssna på utan att vara just hiphopare i själen. Här haglar det nedvärderande språket och de självförhärligande kommentarerna. Men samtidigt är ”5 Star Stunna” tillräckligt tillrättalagd för att tilltala dem som tror att MTV är gräddan av musikutbudet och framförallt, Birdman har ett koppel av riktigt bra låtar. Även om 22 stycken givetvis blir lite väl mycket i långa loppet.

I singelspåret 100 Million, där fågelmannen har hjälp av celebra herrar som Rick Ross, Young Jeezy och Lil’ Wayne, förenar rapparen melodi med sväng på ett föredömligt sätt och faktum är att han i flera spår briljerar med betydligt starkare refränger och krokar än vad som brukligt förknippas med så här inställsam hiphop.

Lägg Grind, Fully Loaded, Love My Hood och I’m A Stunna på minnet. Birdman lyckas klamra sig fast både i det lättillgängliga och det lite svårare, kreddiga, utan att det låter mer sökt än förväntat. Självklart vill han vara lite tuffare än vad han egentligen är, men ”5 Star Stunna” är en positiv överraskning. Det är skivor som denna som behövs för att allätarna ska vidga sina vyer lite ytterligare.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner