Joyzine.se


Recension - Skiva

The Mirimar Disaster
S/t, 2007
Skivbolag: Undergroove
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-11-13
Hemsida: www.themirimardisaster.com

Det är knappast särskilt rättvist emot bandet, jag vet, Dillinger Escape Plan är knappast värst i raden av galenpannor. Men för mig har de blivit en symbol för rörelsen av musikaliskt bångstyriga meckgäng som hypas sönder och samman av varenda trendkåt metaltidning värd namnet. Jag blir trött, ibland rent av irriterad, bara jag tänker på dem och precis samma sak händer när The Mirimar Disaster meckar loss.

Jag ser helt enkelt inte tjusningen i komplexa låtar, ideliga taktbyten, tvära kast mellan hardcore, jazz, fusion, you name it och skivor som gör att man varken vet ut eller in redan efter första låten. Jag är väl en traditionalist på den punkten, men jag vill ha riktiga låtar. Och det vet jag att många av dem som är ansvariga för genrehypen också vill egentligen. Kanske är det, det som stör mig mest av allt.

Hur som helst är Sheffields The Mirimar Disaster inne och rotar i samma värld av detaljrikedom och schizofren musiksmak. Men de är möjligtvis undantaget som bekräftar regeln. Även om min första reaktion är en djup suck är britterna inte riktigt lika goda kålsupare som flera av sina kollegor. Visst visar de en tydlig ambivalens inför vad de egentligen är för något, men är inte alls lika spritt språngande galna som mitt exempelband Dillinger Escape Plan.

Grunden läggs i hardcore som sen svävar ut i rock, metal och atmosfäriskt drömmande. Jag tycker att gruppen växlar tempo och takt några gånger för mycket, men samtidigt lyckas de uppbåda en nerv och spänning som är få förunnat. ”The Mirimar Disaster” framstår som något mer än bara ett utstuderat klipp och klistra-kollage. Kanske handlar mitt gillande om något så enkelt som att Sheffield-sönerna är mer lättillgängliga än gemene hypeakt. Förmodligen är det så.

Mathmetalhypen är fortfarande något av det fånigaste det musikjournalistiska Sverige upplevt på länge. Men The Mirimar Disaster går faktiskt att lyssna på.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner